Még egy észak-erdélyi gyorsforgalmi út könnyítheti a közlekedést

Ráadásul bizonyos mértékig alulról jövő kezdeményezésként.

Hirdetés

Ha már az Európai Unió jelentős összegeket szán a tagállamok gazdasági talpra állítására a koronavírus-járvány okozta válság után, a romániai illetékesek igyekeznek kihasználni a lehetőséget.

Ennek nyomán most újabb fontos gyorsforgalmi út megépítéséről született megállapodás az illetékesek között:

a Kolozsvárt Besztercével összekötő szakaszról van szó.

Kolozs és Beszterce-Naszód megye önkormányzatának képviselői szombaton írták alá a megállapodást az útszakasz megépítéséről, ami több egyszerű szándéknyilatkozatnál, hiszen a dokumentumot az országos közútkezelő vállalat (CNAIR) képviselője is ellátta a kézjegyével.

Az útszakasz Dés és Beszterce közötti része a határtól Szatmárnémetin és Nagybányán át Besztercére, majd onnan tovább, Moldva irányában futó északi autópálya része, emellett meg kell építeni a Kolozsvár és Dés közötti szakaszt.

Az illetékesek szerint

a gyorsforgalmi út megépítését európai uniós forrásokból finanszírozzák majd.

Hirdetés

A közútkezelő vállalat közlése szerint a közeljövőben kiírják a pályázatot a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, ezt követően jöhet a konkrét tervek elkészítése és az építkezés.

Nem ez az első olyan gyorsforgalmi út, amely helyi kezdeményezésből jött létre: a Nagyvárad és Arad közötti útszakasz megépítését is a két megyeszékhely, illetve megye illetékesei hozták tető alá.

Olyannyira, hogy idén tavasszal elkészülhet a megvalósítási tanulmány, legkésőbb jövő tavasszal pedig az építési munkálatokba is belevághatnak.

Hirdetés