Futószalagon állították ki a hamis Covid-igazolásokat Peténél: újabb 90 ügyfelet azonosítottak be

Az asszisztensnő egy pizzázót működtető szatmári vállalkozóval fogott össze, akit véletlenül ismert meg.

Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nagyváradi területi irodája eddig 35 vádlott esetében zárta le a nyomozást a román járványkezelés egyik legnagyobb csalásának ügyében, ennyien ismerték be ugyanis, hogy kenőpénzért szereztek oltási igazolást a petei (Szatmár megye) határátkelőnél működő oltóközpontban.

Az ügynek ezzel koránt sincs vége: a vádhatóság újabb hét vádlottat állít bíróság elé, és kiterjeszti az eljárást újabb 90 gyanúsítottra. Az eddigi beismerő vallomások alapján az ügyészek megállapították, hogy 2021 őszén a petei vám tranzitforgalma számára létrehozott oltóközpont asszisztense és egy pizzázót működtetető helyi vállalkozó hamis Covid-igazolásokkal seftelt. 250 eurót kértek egy darab igazolásért, ebből 150 eurót az orvosi asszisztensnek, a többi a kliensek toborozását végző közvetítőnek járt.

Az asszisztensnő összesen 5 100 eurót vett át a véletlenszerűen megismert, pizzázót működtető férfitól, aki már korábban vádalkut kötött a DNA-val 3 év felfüggesztett börtönbüntetésben egyezve meg. Egyébként aki beismerő vallomás tett, egy évtől három évig terjedő felfüggesztett börtönnel megúszta.

A DNA korábban mintegy 3500 lehetséges fiktív oltakozóról beszélt Pete esetében.

Hirdetés