A GT Company ruhagyára | Fotó forrása: Botoseanul.ro

Fertőzöttekkel együtt tettek útra két autóbusznyi Srí Lanka-i vendégmunkást Botoșani megyében (VIDEÓval)

Így becsülik meg az olcsó munkaerőt Romániában?

Hirdetés

Koronavírusos lett pár Srí Lanka-i vendégmunkás egy készruha gyártásával foglalkozó cégnél Botoșani megyében. Normális esetben a fertőzöttek kezelésére és elkülönítésére kidolgozott protokoll szerint járnak el, a tünetmentes betegeket karanténba helyezik, elindítják a járványtani vizsgálatot a kontaktszemélyek beazonosítására, akiket szintén elkülönítenek. Nem egészen így történt a Srí Lanka-i vendégmunkások esetében.

A cégnél eredetileg 44 Srí Lanka-i személy dolgozott, míg április 25-én az egyikőjük megbetegedett, és pozitív lett a koronavírus-tesztje. Vele együtt hét személyt különítettek el a szálláshelyükön. Mivel egyre többen betegedtek meg, a cég bezárta a gyárat és megszüntette az alkalmazottak munkaszerződését. Két busszal akarták hazaküldeni őket, de nem világos, hogy a járművekre hogyan kerülhettek fel azok a személyek is, akiknek karanténban kellett volna maradniuk.

A Botoșani megyei közegészségügyi igazgatóság a Neamț megyei Roman városában állíttatta meg a buszt, és mindenkit visszavittek egy botoșani-i karanténközpontba.

A napokban az egyik vendégmunkás a YouTube-on kért segítséget, aki azt állította, hogy a cég nem volt hajlandó őket karanténba helyezni. Az illető dokumentálta, hogyan kényszerítették fel a testőrök a buszokra, olykor erőszakot is alkalmazva. Nem tudták, hogy hová viszik őket, semmilyen tájékoztatást nem kaptak.

A Botoșani megyei rendőrség szóvivője szerint nem történt feljelentés az ügyben, de tudnak az esetről.

Hirdetés

A vendégmunkások hosszú évek óta dolgoztak a megye legnagyobb készruha gyárában.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy azokon fogják elvégezni a koronavírus-tesztet, akik a buszon a fertőzöttek, illetve a koronavírus-gyanús személyek közvetlen közelében ültek. A területi munkafelügyelőség időközben vizsgálatot indított a cégnél, de arról egyelőre semmit sem lehet tudni, hogy mi lesz az útra tett munkásokkal, ha lejárt a kéthetes karantén.

Hasonló eset történt a Dâmboviţa megyei Tărtăşeşti községben is, ahol öt Srí Lanka-i vendégmunkás tesztje lett pozitív, 27 munkatársat helyeztek otthoni karanténba családtagjaikkal együtt. A céget 20 ezer lejre büntették a járvány leküzdésének meghiúsításáért.

Hirdetés