Fotó: Unsplash.com

Felére csökkent a napi fertőzésszám múlt szombathoz képest

A halálozási ráta viszont még mindig magas. Az elhunytak között ismét elég sok a fiatal és a középkorú.

Hirdetés

November második – napsütötte – szombatjának járványjelentése alapján töretlenül folytatja lefelé ívelését a romániai járványgörbe: 4 006 új esetet regisztráltak a hatóságok 15 512 PCR-teszt és 29 810 antigén gyorsteszt alapján. Kereken egy hete még 8057 fertőzött volt, két hete pedig több mint 12 ezer. Ebből is látszik, hogy a negyedik járványhullám visszavonulóban van, a szakértők szerint viszont ez még változni fog, mivel az iskolakezdés új löketet adhat a járvány terjedésének.

Ettől függetlenül, jó hír, hogy napról napra egyre kevesebb a fertőzött. A halálozási ráta azonban még mindig magas: péntek reggeltől szombat reggelig 304 új halálesetet hoztak összefüggésbe a koronavírussal, ehhez még hozzáadódik 19 korábbi elhalálozás. A legfiatalabb áldozat a húszas éveiben járt, hárman a harmincas, húszan a negyvenes korcsoporthoz tartoztak. 285 halott nem volt beoltva, 38 élt az oltás lehetőségével. Az elhunyt oltottak közül a legtöbben 80 év felettiek voltak.

A kórházakban jelenleg 15 027 fertőzöttet ápolnak (265 kiskorú), ebből 1743-an intenzív terápiás ellátásra szorulnak (22 kiskorú).

Hat megye kivételével mindenhol vörös forgatókönyv érvényes. A legtöbb új esetet – Bukarest, illetve Ilfov megye után – Brassó megyében (237) vették nyilvántartásba.

Hirdetés