Felépül a világ (?) első „NATO-városa”, mégpedig Romániában…

… és dübörög a választási év: marad az ársapka az alapélelmiszereken… és nyugi, kedves nép, semmiféle adóemelés nem lesz az idén!

Hirdetés

Felépül a világ (?) első „NATO-városa”, mégpedig Romániában

Románia geopolitikai ázsiója erősen megnőtt az orosz–ukrán háború árnyékában. Ennek köszönhető az is, hogy beharangozták a bombasztikus közeljövőt: felépítik Kelet-Európa legnagyobb NATO-támaszpontját, és épp a mioritikus hazában. (Hogy tényleg ez lesz-e a világ első „NATO-városa”, nem tudni, de a hír büszkén így szól.)

Az alap adott: a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu község (régebbi neve Karamurat, és tatárok lakták) közelében levő légitámaszpont, ezt fogják nagyon naggyá kibővíteni, körülbelül 2,5 milliárd eurós ráfordítással.

A tervek szerint 20 év alatt felépülő óriástámaszpont 10 000 katonának ad majd otthont, és tényleg „város” lesz: a katonai létesítményeken kívül épülnek oda óvodák, iskolák, üzletek, de még egy kórház is.

Ha elkészül, a romániai NATO-város akár a a németországi Ramsteinban levő amerikai légitámaszpontnak (50 000 katona és 5000 civil állomásozik ott) is konkurenciát jelenthet, így szól a fáma. Na de addig még fel kell épülnie.

Dübörög a választási év: marad az ársapka az alapélelmiszereken

Na kérem szépen, közelegnek a választások, tehát a szenátus, a parlament, a kormány (amely, ugye politikusokból áll) igyekszik cirógatni a választópolgárokat, ahogy csak tudja.

Itt van az egyik simogatás: a képviselőház nagy többséggel megszavazta (194 képviselő szavazott mellette, 44 ellene, 10 tartózkodott) azt a törvénytervezetet, melynek értelmében a alapvető élelmiszerekre vonatkozó ársapka az idei év végén a helyén marad. Most már csak az államelnök kell kihirdesse a törvényt és akkor minden nagyon jó lesz.

Emlékeztetőül, a következő élelmiszerekre érvényes az ársapka: fehér kenyér (300–500 grammos), literes kiszerelésű sovány tej, kimérős tehéntúró, egyszerű joghurt (tehéntejből, 3,5% zsírtartalom), az a bizonyos nullás liszt, az M méretű tojás, napraforgóolaj (2 literes kiszerelésig), friss csirkehús, friss disznóhús, ömlesztett friss zöldségek, ömlesztett fehér krumpli, kristálycukor (1 kilós kiszerelésig), tejföl (12%-is zsírtartalmú), vaj (250 grammos kiszerelésig) és szilvalekvár (350 grammos kiszerelésig).

Jó étvágyat az ársapkás étkekhez! És jó voksolást, mikor eljön az ideje!

Nyugi, kedves nép, semmiféle adóemelés nem lesz az idén!

Van egy trükk, amikor választási évben egy politikai párt növelni akarja a népszerűségét a kampány során. Valahonnan elindul egy hír, hogy márpedig a párt egyik magas polcra került tagja valami olyan szörnyű dolgot tervez, hogy abba az ország népe belerokkan. És akkor az illető tag (pl. miniszter) szépen kiáll a nyilvánosság elé és azt mondja: nyugi, kedves nép, semmi szörnyűt nem tervezek, ugye milyen jó arc vagyok? Mellesleg, szavazz ránk.

Hirdetés

Na, hát ez történt a keddi szent napon. Valahonnan elindult egy hír, hogy Marcel Boloș adóemeléseket tervez, többek közt az áfát is. A hírtől bárki állampolgár megijedhet, hiszen amúgy is olyan drága minden, hogy csak na.

Na és akkor a keddi szent napon Marcel Boloș pénzügyminiszter (PNL! PNL!) közzétett egy bejegyzést a Facebook-oldalán, amelynek nagy részében a mindennapi ember számára totál érthetetlen dolgokról írt, ám volt egy nagyon fontos mondata is. Ez szól a népnek, idézzük:

„Nem emelünk adókat és illetékeket 2024-ben, szóba se kerül az áfa növelése.”

Tetszik-e érteni? Na, és akkor tessék szavazni a PNL-re, ez a burkolt üzenet.

 

 

Hirdetés