És az megvan, amikor a polgár felvásárolt egy brassói utcát a városháza elől?

Itt az újabb bizonyíték arra, hogy ezt az országot Ion Luca Caragiale találta ki.

Hirdetés

A nevetségességig bizarr történet főhősei: egy, az adóhatóság által árverésre bocsátott utca, a brassói önkormányzat (aki ott sem volt), és egy szemfüles befektető.

Az Emanoil Bernfeld utcát még tavaly decemberben bocsátotta árverésre az Országos Adóhatóság (ANAF). A csaknem 6000 négyzetméteres földterület a Traktor negyedben (az egykori traktorgyár körül kiépült lakónegyed), amelyen a 150–200 méteres utcácska elterül, egy csődbe ment üzletember, Lucian Ion Nilă (a Hard Discount üzletlánc korábbi tulajdonosa) tulajdonában állt, aki jelentős összegekkel tartozik az államnak, és egy banknak is.

Csakhogy az ANAF árverésén nem jelent meg a városháza képviselete, így az utcát mindenki meglepetésére egy, a rendszerváltás utáni privatizációk körüli spekulációiról ismertté vált vitatott üzletember, bizonyos Erdély Ede vásárolta meg.

Erdély Ede a sajtó érdeklődésére azt állította, pusztán azért vásárolta meg az utcácskát, mert az a szomszédságában van. A befektető korábban egyébként néhány befejezetlen tömbházat is felvásárolt a Traktor negyedben, miután azok építtetője csődbe ment.

Egy helyi lakóközösség elnöke, Valentin Adi Tronaru elmondta, már évek óta küldik a kérvényeket a városházára, hogy a szóban forgó utcát aszfaltozzák le, és világítsák ki, de nem kaptak választ, most pedig magántulajdonba került az utca, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Hirdetés

Allen Coliban, Brassó polgármestere spekulációt sejt Erdély Ede akciója mögött – aki sajtóértesülések szerint telekcserét ajánlott a városházának. Az elöljáró szerint meghallgatják ugyan az üzletember ajánlatát, de nagyon valószínű, hogy kisajátítják a szóban forgó területet annak közérdekű jellegére hivatkozva. Ebben az esetben pedig Erdély Ede rosszul fog járni, ő ugyanis az említett árverésen 490 ezer lejt fizetett az utcáért, az értékbecslések szerint viszont körülbelül 170 ezer lejt ér, a városháza pedig egy kisajátítási eljárás során mindössze ennyit fog fizetni érte.

És ön vett már utcát a héten?

Hirdetés