És akkor a repülőtér igazgatója megnézte a villanyszámlát…

Ki fogja megfizetni az extraköltséget? Hát az utasok, ki más.

Hirdetés

Elképesztő összegű villanyszámlákat kapnak a romániai repterek. David Ciceo, az Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér igazgatója szerint a szeptemberi számla összege meghaladja az egymillió lejt (200 ezer eurót). Míg 2019-ben 360 lejért vásárolták a villanyáram Mwh-ját, most ugyanez a mennyiség 4500 lejbe kerül.

Az igazgató azt mondja, havonta kénytelenek újabb szerződéseket kötni az áramért, mivel az áramszolgáltatók nem hajlandók egy hónapnál hosszabb időre vállalni az áraikat. Ciceo szerint a helyzetük elkeserítő, nem tudnak előre tervezni, pedig egy reptéren a biztonság az egyik legfontosabb szempont.

Még rosszabb a helyzet Iașiban, ahol a reptér vezetősége szeptemberre 2,2 millió lejes számlára számít (szinte 450 ezer euró). Ez úgy történhet meg, hogy a repülőtérnek áramot szállító cég problémái akadtak, így a légikikötő most igen magas piaci áron veszi az elektromos energiát: a havi 70 ezer lejes számla augusztusra 300 ezer lejre, szeptemberre pedig kétmillió lej fölé ugrott. Az áram Mwh-jáért a kolozsvárinál is sokkal kedvezőtlenebb árat fizetnek: tízezer lejt.

A reptérigazgatók kérik a kormányt, hogy a légikikötők is kerüljenek be az ártámogatott villanyáramot vásárló gazdasági szereplők közé, különben nem csak veszteséggel kényszerülnek működni, de az utasoknak is nagyobb árat kell majd fizetniük a repülésért.

Hirdetés