Érinthetetlennek tűnt, de nem az: vádat emeltek a katasztrófavédelem egyik legbefolyásosabb tábornoka ellen

Megtett mindent, hogy eltussoljon egy balesetet. Hét hónapba telt, hogy egyáltalán elkezdjék kivizsgálni az ügyét.

Hirdetés

Több mint egy éve, tavaly novemberben, egy ködös reggelen Cristian Radu tábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség ( IGSU) parancsnok-helyettese balesetet okozott, miközben 120 kilométer/órás sebességgel száguldott Bukarest egyik sugárútján.

Az általa vezetett szolgálati gépjármű nekicsapódott az út melletti villamosmegállónak, de a tábornok ahelyett, hogy értesítette volna a hatóságokat a balesetről, eltüntette a nyomokat, majd elhajtott a helyszínről. Mivel éppen kinevezésre várt, rávette a balesetekor az anyósülésen utazó beosztottját, egy őrmestert, hogy vállalja magára a vezetést, ugyanakkor megtett mindent, hogy eltussolja a balesetet.

Hét hónapig nem is volt semmi gond, míg idén októberben a katonai ügyészek büntetőeljárást nem indítottak. Azóta megtörtént a vádemelés is, többek között okirat-hamisításra és hamis nyilatkozattételre való felbujtással, baleset helyszínének elhagyásával, hivatali befolyással való visszaéléssel és bűnjelek eltüntetésévél vádolják – erősítette meg a katonai ügyészség.

A Libertatea úgy tudja, hogy a 49 éves Cristian Radu rövid idővel a vádemelés előtt kérte a nyugdíjazását, és alsó hangon nettó 12 ezer lejes nyugdíjra számíthat. Valószínűnek tartják, hogy ittasan vezethetett, mert korábban voltak gondjai az alkohollal. Ez megmagyarázná, miért tett meg mindent annak érdekében, hogy ne tudódjon ki a baleset.

A Raed Arafat jobbkezének számító Cristian Radu neve azért is csenghet ismerősen, mert a Colectiv tragédiája után három évig rejtegette a katasztrófavédelem mentési akciójáról elérhető felvételeket, melyeket a térfigyelőkamerák és a szórakozóhely kamerái rögzítettek. Ha ez nem lenne elég, 2019 végén azért került a korrupcióellenes ügyészség (DNA) látómezejébe, mert felmerült a gyanú, hogy törvénytelenül zajlott le kétezer tűzoltóautó beszerzése. Ennek az ügynek azóta sincsenek fejleményei.

Hirdetés