Ennyibe került a bukaresti szenátus elnökének washingtoni látogatása

Persze nem egyedül utazott, hanem egy delegáció élén.

Hirdetés

Bizonyára sokan kíváncsiak arra, hogy a sajtónyilatkozatokon és a baráti kézfogásokról készült felvételeken túlmenően mi is áll például egy parlamenti delegáció külföldi látogatásának hátterében.

Például hogy mennyibe kerül egyáltalán egy ilyen utazás.

Florin Cîţu, a szenátus elnöke például nemrég az Egyesült Államokban járt egy szenátusi delegáció élén, ez volt tíz év óta az első látogatás, amelyet a felsőház elnöke Washingtonban tett.

A delegációnak két szenátusi alelnök, a külügyi bizottsága alelnöke, valamint az USR, a PSD és az RMDSZ frakciójának egy-egy képviselője – utóbbi esetében Turos Lóránd frakcióvezető – volt tagja.

A szenátus elnöke Washingtonban többek között Nancy Pelosival, a képviselőház elnökével, valamint az alsóház republikánus frakciójának vezetőjével, illetve a szenátus és a képviselőház, valamint a külügyminisztérium több képviselőjével is tárgyalt.

Hirdetés

És hogy mindez mennyit kóstált?

Nos, a szenátus közlése szerint 223 532,78 lejbe, vagyis több mint 45 000 euróba.

Hogy megérte-e, az jó kérdés, hiszen igaz ugyan, hogy a bukaresti hierarchia szerint a szenátus elnöki tisztsége a második legfontosabb az államfői után, de hogy Cîţu látogatása milyen érdemi haszonnal járhatott, azt az is árnyalja, hogy – igaz, nem konkrétan az amerikai út miatt – közvetlenül a hazatérése után lemondatták a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségéről, és nem kizárt, hogy a szenátus éléről is távoznia kell.

Hirdetés