Emailt kapott a postától, hogy pótdíjat kell fizetnie egy csomag kézbesítéséért? Nehogy fizessen, inkább értesítse a hatóságokat

Csalók próbálnak így pénzre szert tenni.

Hirdetés

Jóformán nem telik el már úgy nap, hogy a szakemberek ne figyelmeztetnének valamilyen újabb internetes csalásra, amelynek célja az, hogy jogosulatlanul pénzt szerezzenek az emberektől, illetve adott esetben bónuszként még a banki adataikat is megszerezzék.

Most például valakik a Román Posta nevében akarják átverni a kipécézett potenciális áldozatokat.

A vasárnap felfedezett módszer egyszerű: az érintettek a posta nevében küldött emailt kapnak, amelyben tudatják velük, hogy csomagjuk érkezett, de azt csak akkor kaphatják meg, ha kifizetnek egy 3,54 lej összegű pótdíjat.

Az elektronikus levelekben – amelyeket a jelek szerint egyesült államokbeli IP-címekről küldtek – egy linket is megadnak, erre rákattintva kérik a bankkártya adatait, hogy – úgymond – megtörténhessen a kifizetés.

Természetesen az áldozatok kára nem az az alig több mint három és fél lej: az így megszerzett banki adatok birtokában a bűnözők simán leüríthetik a naiv „ügyfelek” bankszámláit.

Hirdetés

A Román Posta már többször is jelezte, hogy csakis hivatalos címeit (suportclienti@posta-romana.ronoreply@posta-romana.ro) használva kommunikál ügyfeleivel, és sohasem kéri vámilleték kifizetését ilyen üzenetekben.

Mint ahogy azt sem kéri, hogy adják meg a jelszavukat, személyes adataikat, bankkártyájuk számát vagy egyéb banki adatot.

Hirdetés