Előfordulhat, hogy Románia egét az izraeli Vaskupola védi majd

Sajtóértesülések szerint Bukarest komolyan érdeklődik a rakétavédelmi rendszer iránt.

Hirdetés

Az elmúlt években Bukarest belevágott a haderőfejlesztésbe, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy az Egyesült Államok jelezte: elvárja a NATO-tagállamoktól, hogy a bruttó hazai termék 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsák, ahogy az a katonai szövetség alapszerződésében is szerepel.

A folyamatnak az Ukrajna elleni orosz agresszió újabb löketet adott, F-16-os vadászgépek, Patriot rakétarendszerek, páncélosok és drónok beszerzését is bejelentették.

Most pedig még nagyobb dobásra készülhet a kormány: az értesülések szerint korunk egyik legfejlettebb, legjobb teljesítményű rakétavédelmi rendszerére, a Vaskupolára is szemet vetett.

Legalábbis az általában jól értesült izraeli Háárec című napilap szerint, amely Vasile Dîncu román védelmi miniszter múlt heti izraeli látogatása nyomán írt arról, hogy Bukarest a részben izraeli fejlesztésű rakétarendszer megvásárlásának lehetőségéről érdeklődik.

Ha az ügylet megkapná a szükséges jóváhagyásokat,

Románia lenne az első európai ország, amely rendszerbe állíthatná a Vaskupolát.

A Vaskupolát Izrael az Egyesült Államokkal közösen fejlesztette ki, Tel-Aviv 232 millió dollárt fektetett bele, Washington ennek a négyszeresét.

2011-es izraeli hadrendbe állítása óta sokszor volt alkalma bizonyítani, hogy megérte a befektetett összeget: hatékony védelmet képes nyújtani a Gázai-övezetből kilőtt rakéták ellen.

Egy üteg mintegy 150 millió dollárba kerül, egy rakéta ára pedig 50 000 dollár.

Amúgy Izrael annyira nem erőlteti az eladását: eddig két üteget adott el az amerikaiaknak 373 millió dollárért, és a hírek szerint Azerbajdzsán is vásárolt egyet.

Emellett Szingapúr, Kanada, Dél-Korea, India, Finnország, Szlovákia és Csehország csupán a radarrendszert vásárolta meg.

Hirdetés

Mivel a Vaskupolát az Egyesült Államokkal közösen fejlesztették ki, eladásához Washington jóváhagyása is szükséges, de ha valóban komolyra fordul az ügylet, ennek megszerzése nemigen lehet kétséges,

hiszen Románia Amerika egyik leglelkesebb támogatója az európai kontinensen.

Bár a román védelmi miniszter nem erősítette meg, hogy Vaskupolát vásárolnának, csupán annyit mondott, hogy számos téren szeretnék elmélyíteni a katonai és biztonsági együttműködést Izraellel,

a Háárec szerint nagyon nagyok az esélyei annak, hogy nyélbe ütik a Vaskupola-ügyletet.

A hatékony légvédelmi rendszer

A Vaskupola, angolul Iron Dome, szupermodern izraeli légvédelmi rakétarendszer, melyet a nagyobb városok védelmére telepítenek az izraeli védelmi erők. A rendszer elsődleges feladata megóvni a településeket az ellenséges rakétatámadásoktól, melyeket leginkább a Gázai övezetből indítanak az ellenséges palesztin haderők, például a Hamász. A Vaskupola 95% fölötti hatékonysággal likvidálja az ellenséges rakétákat, és fejlettségének köszönhetően akár tüzérségi támadásokat is ki tud védeni.

Működési elve a következő: az izraeli Elta által fejlesztett EL/M-2084 radarok azonosítják a kilőtt ellenséges rakétákat vagy drónokat, esetleg repülőket, a szintén izraeli mPrest Systems által fejlesztett szoftverrendszer (Battle Management & Weapon Control – BMC) kiszámolja a rakéták lehetséges becsapódási helyszínét és ez alapján felméri az elfogás szükségességét, majd mobil és statikus rakétaindítók ellenrakétákkal megsemmisítik az ellenséges rakétákat vagy drónokat.

Hirdetés