De messze van a vége: a lakosság alig 4 százaléka szerezhetett immunitást a vírus ellen

A közegészségügyi hatóság friss felmérése megmutatja, hogy is állunk a koronavírus elleni küzdelemmel jelenleg.

Hirdetés

Az országos közegészségügyi intézetének friss felmérése szerint a lakosság körülbelül 3,87 százalékában alakult ki immunitás a koronavírussal szemben – ezt az arányt 8000 személytől vett minta alapján számolták ki a hatósági szakértők.

Ez a szám azt is mutatja,

milyen messze állunk attól, hogy a koronavírus ne terjedjen járványszerűen,

a szakértők szerint ugyanis ehhez a lakosság legalább 60 százalékánál kellene kialakuljon valamilyen szintű ellenállóképesség, amiről még nem is tudjuk pontosan, mennyi ideig biztosít védelmet.

A szerológia-vizsgálat friss (rész)eredményéről Nelu Tătaru egészségügyi miniszter beszélt az Europa FM-nek. Azt is megjegyezte, hogy a nyári adatgyűjtési szakaszban a statisztikai eredmények még azt mutatták, hogy a lakosság alig 2 százaléka rendelkezik Covid-19 antitestekkel.

Az európai országokban, ahol a fertőzöttség sokkal jelentősebb volt, nagyjából 5-6 százalékos immunitást mértek, nálunk viszont ezek szerint ennél is szerényebb az antitestekkel rendelkezők aránya.

Hirdetés

Nelu Tătaru arra is kitért rádióinterjúban, hogy

az elkövetkező 5 hónapban csak a tesztelések 178 millió euróval rövidítik meg az államkasszát,

ezt a hajmeresztő összeget az Európai Bizottságtól várja az egészségügyi minisztérium. Románia jelenleg 20 ezernél is több koronavírus-tesztet tud elvégezni naponta, a friss, aktualizált adatokról itt írtunk.

Hirdetés