Egy volt belügyminiszter forradalmárnak mondta magát, de most kiderült: semmit sem tett, amivel kiérdemelné a titulust

Az ügyben illetékes államtitkárság szerint nem nevezhető forradalmárnak.

Hirdetés

Kellemetlen időszak elé néz Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti képviselője, aki korábban kétszer is betöltötte a belügyminiszteri tisztséget, és a szenátus elnöke is volt: nagy valószínűséggel elbúcsúzhat az 1989-es forradalmi eseményekben meghatározó szerepet játszó személy titulustól.

A kommunista rendszer elleni fellépéssel érdemeket szerzett személyek elismeréséért felelős államtitkárság egy panasz nyomán vizsgálta ki Blaga ügyét.

Ennek során több tanút is meghallgattak, és kiderült: Blaga igazából semmi egyebet nem csinált, azon kívül hogy

a Vaskohsziklás nevű Bihar megyei kisvárosban a Nemzeti Megmentési Front Tanácsát vezette,

és ebbéli minőségében néhányszor találkozott a nagyváradi illetékesekkel.

Blaga, aki a Nemzeti Megmentési Frontból kiszakadt, majd évekkel később a PNL-be beolvadt Demokrata Párt, majd későbbi nevén Demokrata-Liberális Párt egyik főmuftija volt, azt állítja, a forradalmárstátust azzal érdemelte ki, hogy megszervezte „a demokratikus társadalmi létesítmények” őrzését az egykori milícia és a katonai tűzoltók részvételével.

Az illetékes bizottság azonban arra a következtetésre jutott, hogy

Blaga az 1989 december 14. és 25. közötti időszakban nem tett semmi különlegeset,

Hirdetés

nem mozgósított és nem vezetett az akkori hatalom megdöntésére tömegeket, nem építtetett barikádokat az elnyomó hatalom rendfenntartó erőinek megállítására, és nem foglalt el a totalitárius rendszerrel szembeni ellenállás szempontjából fontos létesítményeket.

Ennek nyomán a testület bíróságon kéri Vasile Blaga forradalmári címének visszavonását.

Ami a politikus számára nem is a viszonylag kis összegű anyagi juttatás megvonása miatt lesz problémás, hanem a megszégyenülés miatt, miután kiderült: jogtalanul birtokolta az elmúlt években a forradalmári titulust.

Hirdetés