Egy település egyetlen lakójának sem kellett a méregdrágán kiépített csatornarendszer, a tolvajok viszont köszönték szépen

Fejlesztés romániai módra, sok-sok pénzből.

Hirdetés

Bár gyakran szokás arra panaszkodni, hogy Romániában azért nem sikerül fejlesztéseket elérni, mert az illetékes hatóságok nem tesznek semmit, azért ez nem mindig igaz.

Előfordul olyan is, hogy a hatóságok dolgoznak, pályáznak, építkeznek.

A polgárok pedig magasról tesznek az egészre.

Így történt ez a dél-romániai Gorj megyében egy kis, Bobaia nevű faluban, amely Aninoasa községhez tartozik.

A valamivel több mint 300 lelkes településen az önkormányzat kemény pénzekből, 300 000 euróból kiépítette a csatornarendszert, hogy a házakban keletkező szennyvíz civilizált körülmények között folyjon el.

A szép, új csatornarendszer három kilométeres, és az elöljárók büszkén dőltek hátra, amikor elkészült.

Aztán azzal szembesültek, hogy hiába dolgoztak, a faluban ugyanis senkinek sem kell: egyetlen lakó sem csatlakozott a hálózatra.

Mindez már hét éve így zajlik, a csatornarendszer ott van, kiépítve, az emberek pedig továbbra is úgy szabadulnak meg a szennyvíztől, illetve az egyéb, környezetszennyező produktumoktól, ahogy eddig.

Az ok minden bizonnyal az, hogy a csatornarendszer használatáért csatornázási díjat kell fizetni, amire az emberek nem hajlandóak.

Igaz, ettől a csatornázásra még mutatkozik némi igény.

Hirdetés

Konkrétan a tolvajok részéről.

Az illetékesek elpanaszolták, hogy egy ideje akkor sem tudnák működtetni a rendszert, ha valaki rá akarna csatlakoztatni, ugyanis több elemét ellopták.

Lába kelt például két szivattyúmotornak, és persze számos csatornafedőnek.

A tolvajok lefülelését az is hátráltatja, hogy a tisztítóállomás védelmére felszerelt térfigyelőkamera-rendszert is ellopták, így a rendőrség is csak tanácstalanul vonogatja a vállát.

Az önkormányzat most szeretné felújítani a hálózatot, hátha valaki mégiscsak szeretne azóta rácsatlakozni, ezt azonban egy időre ellehetetlenítette, hogy az adóhivatal adósság miatt zárolta a számlákat, így nem tudták az önrészt biztosítani egy esetleges uniós pályázathoz.

A döntést most bírósági úton sikerült érvényteleníteni, így arra készülnek, hogy felújíttassák a rendszert.

Ami lehet, hogy a helyi polgárokat hidegen hagyja, de a tolvajok biztosan örülnek majd neki.

Hirdetés