Egy nap alatt 143-mal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Romániában (FRISSÍTVE)

A fontosabb számok: 576 fertőzött, 7 halott, 73 gyógyult személy, 11 223 teszt.

Hirdetés

Minél több tesztet végeznek, annál jobban megugrik az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma – ezt az evidenciát támasztják alá a legfrissebb, hétfőn 13 órakor közölt adatok. Eszerint jelenleg 576 fertőzöttről tudunk Romániában, ebbe beleszámolták a 73 gyógyult személyt is (51 Temesváron, 17 Bukarestben, 3 Craiován, egy-egy beteg Konstancán és Iași-ban épült fel és hagyhatta el a kórházat). A fertőzöttek átlagéletkora 42 év.

FRISSÍTÉS: A Stratégiai Kommunikációs Csoport bejelentette: az elkövetkező 48 órában hazaküldik azokat a korábban beutalt pácienseket, akik nem feltétlenül szorulnak kórházi kezelésre, és március 24-től (azaz keddtől) 14 napig kizárólag sürgős esetekben utalnak be betegeket. Két hétig a járóbeteg-kezelőkben is felfüggesztik az előre betervezett vizsgálatokat, ugyanakkor elhalasztanak minden olyan sebészeti beavatkozást, amely nem sürgősségi jellegű.

A 143 új fertőzött egyike a jilavai börtönben tartózkodik. Máricus 11-én a fővárosi rendőrség fogdájából szállították a börtönkórházba, ahol elvégezték rajta a koronavírus-tesztet, és az eredmény pozitív lett. A fogvatartottat mindvégig elszigetelték a többi elítélttől, bár az első, március 11-i tesztje negatív volt.

Az új fertőzöttek 5 és 76 év közöttiek.

A sürgősségi osztályokon 15 beteget ápolnak koronavírussal, 7 beutaltnak az állapota súlyos, a többieké változatlanul jó.

Románia területén 5 066 személy van intézményes karanténban, 72 247 személy pedig otthoni elkülönítésben tartózkodik, hatósági ellenőrzés alatt. A járvány kezdete óta hétfőig 11 223 tesztet végeztek el, ebből 277-et magánlaboratóriumban.

Hirdetés

A belügyminisztérium közlése szerint mindeddig 141 büntetőeljárás indult a betegség elleni küzdelem meghiúsításáért, a csendőrség, illetve a rendőrség 665 büntetést rótt ki a karanténra/otthoni elkülönítésre vonatkozó szabályok megsértéséért.

A határőrség 4 eljárást indított, összesen 18 személy ellen, mert a gyanú szerint hazudtak a határátlépéskor arról, hogy honnan érkeztek haza.

A 2-es számú katonai rendelet életbe lépése óta 118 személyt vittek intézményes karanténba azért, mert nem tartották tiszteletben az otthoni elkülönítést. Két személy esetében újabb 14 napra meghosszabbították a karantént, mert az illetők elhagyták a karanténközpontot.

Hirdetés