Egy autómárkából még használtan is majdnem annyit vásároltak, mint az új autókból összesen

Jól mutatja az adat, milyen a fizetőképes kereslet Romániában.

Hirdetés

Lehet szépen hangzó nyilatkozatokat tenni és terveket felvázolni a közlekedés zöldítéséről, de a tények azért makacs dolgok: ha az emberek nem tudnak korszerű és környezetbarát autót megengedni maguknak, mert rettentően drága, autóra viszont szükségük van, akkor az olcsóbb használt járműveket kénytelenek megvenni.

Ezt mutatják az adatok is, amelyekből kiderül, hogy tavaly is a használt autók uralták a piacot Romániában, sőt

még nőtt is a forgalomba beírt használt autók aránya, míg az újaké csökkent.

A Gépjárműgyártók és Importőrök Egyesülete (APIA) által közzétett adatok szerint tavaly 12 hónap alatt 121 208 új autót adtak el a kereskedők, ami 4,1 százalékos 2020-hoz képest, míg 395 759 használt autót írattak forgalomba, ami viszont 3,7 százalékos növekedés az előző évhez képest.

Az új autók közül a prímet a Dacia viszi, a franciák által gyártott „erős hazaiból” 34 778 kelt el, a második a Hyundai (9532 darab), a harmadik pedig a Toyota (8942). A negyedik 8195, az ötödik Renault-ból pedig 8125 talált gazdára.

A használt autók piacát viszont már a német autók uralják.

Az első helyen a Volkswagen áll 98 097 darabbal, a második az Audi (38 514), a harmadik pedig a BMW (38 481). A negyedik a Ford (27 433), az ötödik pedig az Opel (26 884).

Az adatokból az is látszik, hogy a német Volkswagen valóban „népautónak” számít Romániában, hiszen kis túlzással csak ebből az egyetlen márkából majdnem annyit vásároltak használtan tavaly, mint ahány új autót összesen eladtak: a használtan vett VW-k száma az összes eladott új gépkocsi 83 százalékát teszi ki.

Hirdetés

Innen lesz szép fellendíteni az új és környezetbarát gépkocsik piacát.

 

 

Hirdetés