Drakulát továbbra sem találja meg a törcsvári kastélyban, viszont mostantól ott is beoltathatja magát

Oltási akció indul a koronavírus elleni hadjárat jegyében a legendás szépségű középkori épületben.

Hirdetés

Aki szereti összekötni a kellemest a hasznossal, az most megteheti az Erdély egyik emblematikus idegenforgalmi látványosságának számító törcsvári kastélyban: hétvégente az odalátogatók a koronavírus elleni oltást is felvehetik.

A kastély üzemeltetői ugyanis a hatóságokkal karöltve oltópontot hoztak létre a vámház épületében, amelyben hétvégenként oltási akciót szerveznek.

A szabályok egyszerűek: internetes regisztrációra nincs szükség,

bármely román állampolgár, aki a környéken jár, egyszerűen besétálhat

– esetleg, ha sokan vannak, kiállhatja a sort –, majd beadathatja a vakcinát.

Ehhez csak a személyi igazolványára van szükség, na meg persze a beleegyező nyilatkozatot tartalmazó űrlap kitöltésére.

Az oltakozók egy oklevelet is kapnak, illetve ingyen látogathatják meg a kastélyban látható, középkori kínzóeszközöket felvonultató kiállítást – hogy miért pont ezt, azt nem egészen értjük.

Az oltóponton, amely péntekenként 14 és 20, szombatonként 10 és 20, vasárnaponként pedig 10 és 18 óra között tart nyitva,

a Pfizer-BioNTech amerikai-német duó által gyártott vakcinával oltanak.

Hirdetés

Mint ismeretes, a Magyar Királyság határának védelmét szolgáló, évszázadokig a brassóiak tulajdonában álló, majd a sajnálatos trianoni események nyomán a román királyi család birtokába került kastély azért számít felkapottnak, mert valakik kitalálták, hogy ez volt Drakula gróf, a Bram Stoker által megalkotott arisztokrata vámpír kastélya.

Holott a Drakulával azonosított havasalföldi fejedelem, III. avagy Karóbahúzó Vlad (Vlad Țepeș) lakhelye nem ez volt, itt legfeljebb csak megszállt néhányszor, más feltételezések szerint itt raboskodhatott egy ideig.

De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy egy kellemes kirándulás és egy kastélytúra mellett bárki hozzájárulhat ahhoz, hogy minél hamarabb visszatérjen a normalitás.

Ahogy Déván is, ahol a környezetbarát közlekedést népszerűsítő Zöld péntek akció jegyében kivételesen a kerékpárosokat is beoltják az autós oltóponton.

Hirdetés