Fotó: Andrey-Bezukladnikov

Dőljünk hátra, készítsünk egy forró italt: 11 nap alatt 34 színházi előadást nézhetünk, otthonról, ingyen

Online zajlik a Kolozsvári Állami Magyar Színház nemzetközi fesztiválja.

Hirdetés

A sok rossz mellett nehéz megtalálni a világjárvány pozitív hozadékait, de azért ismerjük el, hogy van egy pár. Ilyen például az, hogy egyre több esemény költözik az online térbe, ezáltal pedig egy kattintásra tőlünk, így az „első sorból” élvezhetjük azokat a dolgokat, melyek mindig is érdekeltek, de a prekoronás időkben csak ritkán jutott időnk/kedvünk/alkalmunk offline eljutni ezekre. Vagy csak nem sikerült időben jegyet vásárolni rá, ahogy az élénk érdeklődés kíséretében megszervezett Interferenciák színházi fesztivál korábbi kiadásain is megtapasztalhattuk.

A jó hír tehát az, hogy idén ingyenesen, otthonunk biztonságából nézhetjük végig a november 19–29. között esedékes Interferenciák repertoárját: 11 nap alatt 34 külföldi és hazai előadást, három tömbbe csoportosítva.

A fesztivál idén – Tompa Gábor fesztiváligazgató megfogalmazása szerint – arra keresi a választ, hogy a koronavírus által diktált menetrend, illetve a világ különböző pontjain zajló társadalmi, politikai zavargások, amelyek megpróbálják teljes mértékben átírni a történelmet, és a feledés fátylát borítani a teljes kulturális emlékezetre, hogyan befolyásolják a mindennapi életünket, ilyen körülmények között mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan újulhat meg a színház – van-e fény az alagút végén?

Az említett három tömb a következő:

  • a Horizontok szekcióban többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso, Boris Yukhananov rendezései láthatóak majd;
  • az UTE30 tömbjében az Európai Színházi Unió fennállásának harmincadik évfordulója alkalmából az Unió egykori és mostani tagjainak tizenegy kiemelkedő előadása lesz látható, a rendezők között találjuk Giorgio Strehlert, Krystian Lupát, Lev Dogyint, Declan Donellant, Tompa Gábort, Alexandru Dariét vagy Székely Gábort is;
  • ugyanakkor a fesztivál OFF programjában többek között olyan fiatal és független alkotók, mint Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásai kerülnek vetítésre.

Az idei programban négy operaelőadás is helyet kapott, valamint a fesztivál záróakkordjaként, november 29-én a színház nagyterméből élő közvetítésben lesz látható a Loose Neckties Society színészzenekar koncertje.

Hirdetés

A fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján (www.interferences-huntheater.ro), míg az OFF program a fesztivál Facebook oldalán (www.facebook.com/Interferences.Festival) lesz elérhető. A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál részletes, napokra lebontott programja már elérhető a rendezvény honlapján.

Nincs más dolgunk tehát, mint előkészíteni a kényelmes terepet, hátra dőlni, és élvezni az előadásokat – még ha nem is lesz pontosan ugyanolyan az élmény, mint élőben, együtt, Thália kolozsvári hajlékában, járványhelyzetben ennek is örülhetünk.

Hirdetés