De mi legyen azokkal, akik fiktív oltáshoz jutottak, utólag viszont igényt tartanának egy igazira?

A sajátos jelenségre sajátos megoldásra van szükség. Közben ismét visszaesett az immunizálási tempó, a román hatóságok mégis arról álmodoznak, hogy 2023-ig a lakosság 90%-a beoltja magát.

Hirdetés

Csapdahelyzetbe találják magukat azok, akik hamis oltásigazolással rendelkeznek, utólag mégis szeretnének oltáshoz jutni – hívta fel a figyelmet Valeriu Gheorghiţă, a romániai oltáskampány vezetője kedden, a sajtó felvetésére válaszolva. Jelenleg ugyanis nincs olyan jogi keret, mely lehetővé tenné, hogy az érintett személyek mentesüljenek a büntetőjogi felelősségre vonás terhe alól. Először is a delikvenseknek el kell ismerniük, hogy nem törvényes úton jutottak az igazoláshoz, ami maga után vonja a csalás körülményeinek kivizsgálását.

Gheorghiţă szerint a hamis oltáspapírral rendelkezőknek is joguk van az oltáshoz, soha nem késő felvenni az oltást. Mivel az a cél, hogy minél többen oltsák be magukat,

a hatóságoknak el kell gondolkodniuk, miként oldhatják fel ezt a kelepcét.

Nehéz lesz kiküszöbölni azt, hogy ténylegesen oltott személyek jelentkezzenek újbóli oltásra, azt állítva, hogy hamis az igazolásuk. Egy olyan rendszer kidolgozására van tehát szükség, mely ellenőrizhető módon kezeli a fiktív oltást kapott, ezt utólag beismerő személyeket.

Nem lehet mindenkit hibáztatni, aki fiktív oltást „kapott”, noha a jelenséggel hiteltelenítették a román egészségügyi rendszer munkáját nemcsak az országban, hanem nemzetközi szinten is – magyarázta Gheorghiţă, egyben arra is rámutatva, hogy külföldön hitetlenkedve nézik a sajátos jelenséget, mely Romániában kialakult a hamis oltásigazolásokkal kapcsolatban.

Jelenleg egyébként 366 büntetőeljárás van folyamatban, 868 személy ellen, akiket több mint 1 100 oltási igazolvány meghamisításával gyanúsítanak.

Mindeközben az oltási kampány lendülete ismét megcsappanni látszik:

eddig a lakosság 34 százaléka szerzett védettséget mindkét dózis felvételével, de napról napra csökken az első oltást kérő személyek száma (az elmúlt 24 órában már csak 67 874-en, kétezerrel kevesebben, mint egy nappal korábban kapták meg az első dózist).

Hirdetés

A csigatempó ellenére a legújabb nyilatkozataikban az illetékesek

a lakosság 90%-ának immunizálásáról beszélnek 2023-ig.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár szerint a kormány célja, hogy 2022-re a 12 év alattiak 20 százaléka, a 12 év felettiek 70 százaléka legyen beoltva.

De miként várható el a lakosságtól, hogy bízzanak az oltásban, amíg még mindig vannak elöljárók, akik azért cirkuszolnak, mert nem engedik be őket az Európai Parlament épületében zöldigazolvány nélkül? A PSD színeiben mandátumot nyert, majd a parasztpárthoz átálló Cristian Terheş EP-képviselő a Facebookon hergel az emberi jogokat lábbal tipró „európai zsarnokság” ellen. Az EU főbb intézményeibe november 3. óta nem lehet bemenni oltáspapír nélkül, még az EP-képviselőknek sem.

Hirdetés