Csak akkor nyitnak újra az iskolák, ha csökken a fertőzések száma

Az egészségügyi miniszter így foszlatta szét azok reményeit, akik arra számítottak: a diákok visszatérhetnek a padokba.

Hirdetés

Bár kormányközeli forrásokra hivatkozva felröppent a hír, hogy az oktatási illetékesek a járványhelyzettől függetlenül legalább részen az iskolák újranyitására készülnek, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerdán némileg lehűtötte a kedélyeket.

Mint ismeretes, a hatályos rendelkezések szerint ha egy településen a fertőzöttek aránya eléri a 3 ezreléket az előző 14 napbaan, akkor az iskolákat automatikusan be kell zárni, és jön az internetes suli.

Az Edupedu.ro oktatási portál kormányközeli forrásokra hivatkozva arról írt: az illetékesek most vizsgálják annak a lehetőségét, hogy ezen radikálisan változtassanak, és az oktatási intézményeket mágis megnyithassák a diákok előtt.

A tervek szerint első körben az óvodákat és az elemi iskolai osztályokat nyitnák meg, vagyis a legkisebbek térhetnének vissza a padokba.

Ez annyiban érthető, hogy a kutatások szerint ők a legellenállóbbak a kórral szemben.

Az elemzések eredményeinek függvényében aztán az általános iskolai, illetve gimnáziumi végzősöket is visszaengedhetik az iskolapadba, hogy – már a körülményekhez képest – viszonylag normális viszonyok közepette készülhessenek a képességfelmérő vizsgára, illetve az érettségire.

A források szerint az illetékesek irodáiban gőzerővel zajlik az oktatási intézmények fokozatos megnyitásának tervezése.

Hirdetés

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter viszont szerdán meglehetősen hajthatatlannak bizonyult az ügyben. Előfordulhat, hogy őt nem tájékoztatták az oktatási minisztérium terveiről, minden esetre az erre vonatkozó kérdésre határozottan kijelentette: amíg csökkenésnek nem indul a fertőzések száma, addig nem nyitják újra az iskolákat.

Egyébként Európa számos országában a kormányok az iskolákat nyitva tartották, ehelyett a plázákat, szórakozóhelyeket, nem alapvető szükségleti cikkeket forgalmazó üzleteket zárták be, és korlátozták a régiók közötti közlekedést.

Ez a helyzet például Olaszországban, ahol az óvodások és általános iskolások továbbra is jelenléti oktatásban vesznek részt, és Ausztriában is, ahol szintén nyitva marad az iskolák nagy része.

Hasonló a helyzet a görögöknél, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Belgiumban és Németországban is.

Hirdetés