Ciolacu beszólt Novák Katalinnak, miközben „rendezte” a különleges nyugdíjakat, árvíz van egy megyeszékhelyen – hírmix

Ha esetleg lemaradt volna a hétfő fontosabb eseményeiről, nem maradt le róluk.

Hirdetés

Megnyugtatóan rendezik a különleges nyugdíjakat, az érintettek is elégedettek lesznek

A kormánykoalíció hétfőn terjesztette a képviselőház elé azokat a módosítási javaslatokat, amelyek a különleges nyugdíjakat rendező törvénytervezethez csapnak hozzá. A javaslatokon szépen látszik, hogy az urak úgy próbálnak meg rendezni a közvélemény előtt, egy hosszú ideje tarthatatlan helyzetet, hogy közben a tarthatatlan helyzet haszonélvezői sem járnak azért olyan rosszul. A módosítások legfontosabb pontjai a különleges nyugdíjakra kivetett 30%-os extraadó az átlagjövedelem (jelenleg kb. 6700 lej) fölötti összegek esetében; a katonatisztek, a diplomaták és a törvényszékek kisegítő személyzete esetében 65 évre emelik a nyugdíjkorhatárt 2035-ig, lépcsőzetesen; valamint 15-ről 25 évre emelik azt az illető munkakörben minimálisan ledolgozott időtartamot, ami után jár a különleges nyugdíj. Marcel Ciolacu, a miniszterelnöki tisztség várományosa úgy adta el ezeket a változtatásokat, mint egy régi tartozás végleges rendezését, amely „túl hosszú ideje fennálló visszaélések és egyenlőtlenségek megszüntetését célozzák”. Arra viszont mérget vehetünk, hogy a változtatásokat eleve úgy eszelték ki, hogy a különleges nyugdíjak exkluzív kedvezményezettjei továbbra se panaszkodhassanak.

Marcel Ciolacu is nekiment Novák Katalinnak

Nemcsak a különleges nyugdíjak körüli mizéria kapcsán kezdett el kommunikálni a néppel Marcel Ciolacu, hanem igyekszik minden olyan felületet kihasználni a nyilvánosságban, ahol növelheti a népszerűségét, hiszen hamarosan miniszterelnök lesz. A csíksomlyói búcsú és Novák Katalin magyar köztársasági elnök azon való részvétele pedig egy kihagyhatatlan alkalom a román politika számára, hogy jól betárazzon nacionalista szavazatokból.

Mint ismeretes, Novák Katalin megosztott egy csíksomlyói felvételekből összeollózott videót, ami alatt a tömeg a Székely himnuszt énekli, a vieóhoz pedig csak ennyit fűzött kísérőszövegként: „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk! #összetartozunk”.

Erre aztán a teljes román média úgy kiakadt, mint cukorbeteg napközis a csokiboltban, a román külügy hivatalból elkezdte csesztetni a bukaresti magyar nagykövetséget Novák „nem megfelelő nyilvános üzenetei miatt”, hétfőn pedig Ciolacu mester is odaszólt a Facebookján, hogy „határozottan elutasítja” Novák Katalin „elfogadhatatlan”, „revizionista jellegű” megnyilvánulását.

Hirdetés

Halkan tennénk hozzá, hogy Novák Katalin nem is hivatalos látogatáson járt Erdélyben.

Resicabányát elmosta egy felhőszakadás

A tavalyi tavaszi szárazság után ideje volt már az áradásoknak is: ezúttal Resicabánya a hunyó. Hétfőn délután egy felhőszaladás nyomán Krassó-Szörény megye székhelyének egy részét valóságos áradás mosta el. Egyes lejtős utcákon özönvízszerűen hömpölygött végig a felgyűlt esővíz, autókat sodorva el. Személyi sérülés nem történt, de a tűzoltók sok helyen kénytelenek voltak munkára fogni a szivattyújukat. A Digi24 felvételein jól látszik a pusztítás:

Hirdetés