Bűzölgő botrány Szatmárnémetiben: közvécével sértették meg a román nép latinitását! (VIDEÓval)

Hogy ki sértette meg a szentséget? Hát a (magyar) polgármester! Hogy mi történt? Kiraktak egy közvécét. Aztán el is vitték.

Hirdetés

Hogy lényegében mi történt? Annyi, hogy Szatmárnémeti egyik helyén, a volt Árpád (ma Vasile Lucaciu sugárút) utcában a polgármesteri hivatal elhelyezett egy közvécét. Mert milyen jó az, hogy ha ott sétálnak az emberek és véletlenül valakire rájön a szükség, nem kell elrohanni valamelyik erre alkalmas helyre.

Jó, arra rá lehet kérdezni, hogy az objektum rendelkezik-e minden ilyen elhelyezéshez szükséges engedéllyel. Korrekt. Azon is lehet vitázni, hogy vajon biztos az a hely a legjobb, ahova a közvécé konkrétan került. Persze, ezt az elhelyezés előtt kellett volna megtenni. Hogy megtörtént-e, arról nincs hír.

Arról azonban nagyon is van, hogy az idén augusztusban igazi bombaként az RMDSZ-szel való együttműködés felmondását bejelentő megyei PNL oszlopos képviselője, egy bizonyos Adrian Cozma kedden reggel helyszíni videóban hívta fel ország-világ figyelmét a kihelyezett közvécé által szimbolizált hármas sértésre, amelyet a Cozma úr által csak „Gabor polgármester”-nek nevezett Kereskényi Gábor vezette intézmény a román nép ellen elkövetett.

Miről is van szó? A botrányt robbantó közvécét a volt Árpád utcában elhelyezett capitoliumi farkasszobor, a megyei múzeum és a román katona emlékműve közötti térségbe helyezték el. Nem eléjük, valahova a térbe. Ismételjük: lehetett volna vitázni azon, hogy ez a hely a legmegfelelőbb, vagy sem. Szakmailag, műemlékileg, urbanisztikailag.

Na de ebből a román nép megsértése lett. Mégpedig háromszorosan, Cozma úr szerint. Soroljuk:

1. A capitoliumi farkas a román nép latinitásának jelképe. A közvécé tehát a román nép latinitásába gázoló durva sértés. Logikus.

2. A román katona emlékműve a román katonák hősi áldozatának jelképe. A közvécé tehát a román katonák hősi áldozatába gázoló durva sértés. Logikus.

3. A megyei múzeum épülete a nemzeti (vagyis román) kultúra jelképe. A közvécé tehát a nemzeti (vagyis román) kultúrába gázoló durva sértés. Logikus.

Mi lehet „Gabor polgármester” fejében, teszi fel a költői kérdést Cozma úr. Két ehetőséget lát: vagy ostobaság, vagy szándékos sértés. Logikus.

Hirdetés

Na igen, jegyzi meg még Cozma úr a videóban, „Gabor úr” keleti barátainak (feltehetőleg az oroszokra gondol itt) van még problémájuk a román nép latinitásával. Nem is perverz politikai cselvágás ez a megjegyzés.

A lényeg: Cozma úr megtette a szükséges lépéseket, jelentette a dolgot az illetékes hatóságoknál. Hahó, ez így nem megy, Gabor, zárja videóját a derék politikus.

Ez volt kedden reggel.

Kora délután Cozma úr elégedett-szerű bejegyzéssel jelentkezett a Facebook-on, amelyet azzal indít, hogy Gabor nehezen érti meg a dolgokat és könnyen felejt.

Aztán röviden megismétli keddi okfejtését (fotókkal is illusztrálja), kiegészítve azzal, hogy lám, pillanatnyilag (Gabornak) megjött az esze és elvitette a közvécét a sértő helyszínről. Persze, Cozma úr nagyon kíváncsi, kifizeti-e (Gabor) a számlát, vagyis az okozott károkat, vagy esetleg az adófizetők vállára tolja a sértő kaland költségeit.

A szomorú az egészben az, hogy az egyébként akár korrekt észrevételt (ismételjük, nincs hír arról, mennyire rontotta a helyszín képét a közvécé, volt-e vita arról, hova is kéne azt tenni, esetleg műemlékvédő szakemberek bevonásával stb.) sikerült durva románellenes sértésként eladni. Gratulálunk!

Hirdetés