Börtönőr-szakszervezet: ha Elena Udrea nem lopott volna annyit, jobb körülmények között tölthetné a börtönbüntetését

Igaz, még mindig jobban él majd, mint az idősotthonok lakói.

Hirdetés

Csípős hangvételű közleményben ment neki a börtönőrök szakszervezetének vezetője, Cosmin Dorobanțu Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszternek, akinek a kiadatásáról pénteken döntött az illetékes bolgár bíróság, miután a Bute-gála ügyében rá kirótt hatéves börtönbüntetés elől külföldre próbált menekülni.

Udrea a kiadatási tárgyalásokon azzal próbálta elérni, hogy hazaküldjék, hogy azt mondta: a romániai börtönökben embertelen állapotok uralkodnak.

Az expolitikus a Ploiești melletti Târgșorul Nou női börtönében tölti majd büntetését, miután kiadják Romániának.

A börtönőr-szakszervezet vezetője igencsak a szívére vette Udrea kijelentéseit, és úgy reagált: igaz ugyan, hogy a romániai börtönökben nem olyanok a viszonyok, amilyeneket a jogerősen elítélt politikusok szeretnének, de ha Udrea és számos politikus nem lopott volna annyi közpénzt tíz éven keresztül, akkor azt például a börtönök fejlesztésére is fordíthatták volna.

Azt is jelezte:

annyira nem is lesz rossz dolga Udreának.

A bizottság ugyanis, amely arról dönt, milyen körülmények között kell töltenie a büntetését, státusa miatt várhatóan védelmet igénylő személyként sorolja majd be, ami annyit jelent, hogy vagy egyedül lesz egy cellában, vagy olyanokkal zárják össze, akik hozzá hasonló végzettséggel vagy szakmával rendelkeznek.

A börtönben legalább négy négyzetméternyi hely jut majd neki, a cellák megfelelő bútorzattal rendelkeznek, és a mosdók is korrektül felszereltek.

Hirdetés

Udrea naponta legalább két órát tölthet a szabad levegőn sétálva, de ha nem akar a börtönben dolgozni vagy az ott szervezett egyéb foglalkozásokon részt venni, akkor három órát tölthet sétával.

A szakszervezeti vezető szerint

a börtönkoszt sem olyan borzasztó,

változatos menü várja az elítélteket.

Emellett folyamatos orvosi ellátást is biztosítanak.

A börtönőr-szakszervezet vezetője szerint mindez azt jelenti, hogy Udrea lényegesen jobb körülmények között tölti majd a börtönbüntetését, mint az idősotthonok és az árvaházak lakói, illetve az egészségügyi tárca alárendeltségében működő kórházakban ápolt betegek.

Hirdetés