Bár több kéne, két tengeralattjárót vásárol Románia, mert csak ennyire futja

Igaz, ezzel is jelentősen nő a román haditengerészet ütőképessége.

Hirdetés

Ezerrel dübörög a Román hadsereg felszerelésének bővítése és korszerűsítése, hiszen a szomszédos Ukrajnában háború zajlik, de azért az anyagi lehetőségek továbbra is határt szabnak az ambícióknak.

Vasile Dîncu nemrég jelentette be, hogy Románia Franciaországtól vásáról Scorpène tengeralattjárókat a haditengerészet számára, hogy növelje az elrettentő képességet a potenciális ellenséggel – jelen állás szerint az oroszokkal – szemben.

A miniszter most közölte: a jelenlegi állás szerint két tengeralattjárót vásárolnak, amelyek mellé ugyancsak két, tengeri felderítésre szolgáló helikoptert is beszereznek.

A pontos paramétereket várhatóan szeptemberre sikerül kidolgozni, akkor kerülhet a parlament elé a javaslat, hogy hagyja jóvá a beszerzést.

Ez eddig jól is hangzik – de a szakértők szerint ennél azért többre lenne szükség.

Constantin Ciorobea nyugállományú ellentengernagy szerint ugyanis két tengeralattjáró nem elég a szükséges feladatok elvégzésére.

Mint elmondta,

a haditengerészetnek normális körülmények között három tengeralattjáróval kellene rendelkeznie,

a bevett gyakorlat szerint ugyanis egy bevetésen van, egy készültségben, egy pedig tartalékban.

Hirdetés

Rendkívüli helyzetben két tengeralattjárót küldenek bevetésre, egy pedig tartalékban marad.

A jelenlegi egyetlen, amúgy működésképtelen román tengeralattjárót, a Delfinult is arra tervezték, hogy két másik, hasonló osztályú tengeralattjáróval tevékenykedjen együtt, de 1989 után az oroszok már nem szállították le a másik kettőt.

A szakértő szerint az, hogy az optimális három helyett csak két tengeralattjárót akarnak vásárolni, annak a jele, hogy

a költségvetés szűkös, és csak ennyire futja.

Persze már a két működő tengeralattjáró is pont kettővel több, mint amennyivel a román haditengerészet jelenleg rendelkezik, így ezzel kell beérni.

Ráadásul a többi haderőnem hadieszközeinek fejlesztése is elkerülhetetlen – a légierő számára épp most vásárolnak 32 használt amerikai F-16-os vadászgépet a norvégoktól, a Piranha páncélozott szállító járművek mellett harckocsikra is szükség van – valószínűleg amerikai M1 Abramseket vásárolnak majd -, és drónokat is be kell szerezni.

Hirdetés