Az van, hogy egy rakás településen már hétfőtől kérni fogja a csapos a zöld igazolást

Több, mint 100 olyan helység van az országban, ahol már most nagyobb a fertőzöttségi ráta, mint ami megengedett.

Hirdetés

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint jelen pillanatban is 115 olyan település van Romániában, ahol a fertőzöttségi ráta magasabb mint 3 ezrelék. Mint tudjuk, a kormány pénteken fogadta el azt a határozatot, amely többek között arról szól, hogy ezentúl a 3 és 6 ezrelék közötti ráta esetén az illető településen az éttermekbe, kávéházakba, klubokba, moziba, színházba, sporteseményekre stb. csak zöld igazolvánnyal lehet csak belépni, amit az oltottak, a betegségen átesettek, illetve a negatív teszttel rendelkezők tölthetnek le. Így tehát az említett 115 településen az intézkedés már hétfőtől életbe lép.

Raed Arafat belügyi államtitkár elmondta, az intézkedéssel senkit nem diszkriminálnak, ellenkezőleg, találtak egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a súlyosbodó járványhelyzetben se kelljen mindent bezárni, mindössze bizonyos egészségügyi ellenőrzéshez kötik az emberek belépését.

A legtöbb 3 ezrelék fölötti település, összesen 17 Szatmár megyében van, Temes megyében 11, Beszterce-Naszódban 9, míg Kolozs, Krassó-Szörény, Máramaros, Olt, Ilfov és Suceava megyében 6–6 település van ebben a helyzetben.

Hirdetés