Bukarestben a román ultrák a magyarok hiányában az UEFA ellen tüntettek

Nem könnyen, de mindhárom vasárnapi mérkőzést a favorit nyerte a foci Európa-bajnokságon.

Hirdetés

A nap tanulsága: megéri kezdeményezni. Az Eb első hét mérkőzéséből hatot az a csapat nyert meg, amelynél többet volt a labda és amely többet lőtt az ellenfél kapujára. Kivárásra játszva, reaktív focival eddig csak Wales szerzett (egy) pontot, vasárnap is mindhárom meccsen a többet és veszélyesebben támadó fél a szünet után ki tudta harcolni a győzelmet.

A nap remake-je: Anglia–Horvátország. Mindkét oldalon hatan maradtak a három évvel ezelőtti, csak hosszabbításban eldőlő világbajnoki elődöntő játékosai közül, és a fiatalabb, dinamikusabb angoloknak sikerült visszavágni. Ezzel mindkét oldalon megszakadt egy sorozat: az angolok tizedik Eb-jükön végre megnyerték az első meccset, míg a  horvátok először bukták el a rajtot.

A nap magamutogatói: az UST. Az Eb első bukaresti meccse előtt az Uniți Sub Tricolor nacionalista ultracsoport tüntetett az UEFA korruptsága ellen. A George Simion AUR-képviselő által alapított társaság rendszeres magyarellenes rigmusai miatt az európai szövetség évek óta szórja a több tízezer eurós pénzbüntetéseket a román szövetségnek, minden eredmény nélkül.

A nap edzője: Franco Foda. Az osztrákok német trénerének mindkét becserélt csatára, Michael Gregoritsch és Marko Arnautovic is gólt szerzett az utolsó negyedórában, így Ausztria harmadik Európa-bajnokságán végre megszerezte első győzelmét.

A nap tékozló fiúja: Denzel Dumphries. A holland jobbhátvéd az első félidőben kétszer is kihagyta a kihagyhatatlan helyzeteit az ukránok ellen, a másodikban viszont 2-2-nél befejelte csapata győztes gólját az Eb eddigi legszórakoztatóbb meccsén.

Hirdetés

Napi COVID: a portugáloknak is cserélniük kellett a 26-os keretükben, miután Joao Cancelo (Manchester City) koronavírus-tesztje pozitív lett. Helyére Diogo Dalot (Milan) érkezett, aki éppen Dubajban nyaralt, amikor Budapestre rendelték – a portugálok ugyanis kedden Magyarország ellen kezdik el az Eb-t.

D-csoport:
Anglia–Horvátország 1-0
(Sterling 57.)

C-csoport:
Ausztria–Észak-Macedónia 3-1
(Lainer 18., Gregoritsch 78., Arnautovic 89., illetve Pandev 28.)

Hollandia–Ukrajna 3-2 (Wijnaldum 52., Weghorst 59., Dumphries 85., illetve Jarmolenko 75., Jaremcsuk 79.)

 

Hirdetés