Az oroszok már Románia kontinentális talapzatánál vannak

A román partok felől is egyre jobban érződik a szomszédban zajló háború szele.

Hirdetés

Az ukrán határőrök csütörtök délelőtt már azt jelentették, hogy két, feltehetően orosz katonai hajó megközelítette a Duna-deltától, vagyis a román partoktól 40 kilométernyire a Fekete-tengeren fekvő Kígyó-szigetet, és megadásra szólították fel az ukrán egyenruhásokat. Ez lényegében azt jelenti, hogy az oroszok már a román kontinentális talapzatot ostromolják, maga a sziget ugyanis Ukrajna fennhatósága alá tartozik, az azt övező kontinentális talapzat viszont Romániát illeti.

Ezt pedig az ország 2009-ben a Hágai Nemzetközi Bíróságon vívta ki, ahol a Romániát képviselő szakértők bebizonyították, hogy

a Kígyó-sziget nem is egy sziget, hanem egy szikla.

Rosalyn Higgins, a bíróság elnöke ki is jelentette az ítélet meghozatala után, hogy a 14 hektáros, kopár szikladarab „szigetként való kezelése a földrajz jogi felülvizsgálatát jelentette volna”.

Ha Ukrajnának sikerült volna bebizonyítani, hogy az apró földdarab egy sziget, akkor 20 kilométeres körzetben igényt tarthatott volna a kontinentális talapzatra is, így azonban Románia gazdagodott mintegy 9700 négyzetkilométerrel a szikladarabot körülvevő tengerfenékből. Romániának nyilván nem azért volt ez fontos, mert Bukarest víz alatti életmódra akarja átszoktatni Ialomița megye lakosságát, hanem azért, mert a ’80-as években kiderült, hogy a Kígyó-sziget körüli kontinentális talapzat

legalább 10 millió tonna kőolajat, és 100 milliárd köbméter földgázt rejt

– utóbbi kábé 5 évig fedezné az ország fogyasztását, ami a jelenlegi energiaár-robbanás mellett bizony jól is jönne.

Így aztán Bukarestben most izzadnak a Giorgio Armani inggallérok, hiszen az oroszok sem arról híresek, hogy ne érdekelné őket a kőolaj vagy a földgáz.

Hirdetés

Klaus Iohannis elnök a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) csütörtök reggeli ülése után azonban kijelentette, hogy

Románia semmi szín alatt sem keveredik bele az orosz–ukrán fegyveres konfliktusba.

Majd visszakézből odaszólt, hogy Oroszország az agresszor, nem pedig az áldozat, ahogy azt a Kreml megpróbálja elhitetni, Románia pedig határozottan elítéli az orosz hadsereg indokolatlan és törvénytelen agresszióját Ukrajna ellen.

Egyúttal azt is mondta, hogy biztonságban vagyunk.

Köszi.

Hirdetés