Az iskola levonta a magaviseleti jegyüket, most fejenként 5000 eurót fizethet nekik

A kártérítés azért indokolt, mert a rossz osztályzat akadályozta a további szakmai fejlődésüket.

Hirdetés

Nem hagyták annyiban a szerintük igazságtalanul elszenvedett döntést, szembeszálltak volt iskolájukkal, és most kártérítést kaphatnak. A történet a cernavodăi Axiopolis Gimnázium két, a robotika területén igen tehetséges diákjáról szól, akiknek az iskola 2019-ben levonta a magaviseleti jegyét 8-asra, illetve 7-esre. Egy spanyolországi Erasmus-programon való részvétel közben ugyanis a vezető tanáraik szerint szégyent hoztak a sulira, például italoztak és cigiztek.

A diákok ezt tagadják, és azt rótták fel, hogy a szállás és étkezés körülményei nem voltak kielégítőek. Az akkor még kiskorú diákok szülei bíróságon támadták meg a döntést, a bíróság pedig jogerősen úgy döntött, hogy a levonás valóban nem volt jogszerű, mert arról a tanári tanács döntött, és nem az osztálytanács (ez az illető osztály tanáraiból, valamint a szülők és a diákok egy-egy képviselőjéből áll), ahogy annak lennie kéne. De az iskola a döntés ellenére nem módosította időben az osztályzatot.

Ezért aztán az azóta iaşi és bukaresti műszaki egyetemeken tanuló diákok újra beperelték a sulit, nem kevesebb, mint 100 ezer euró kártérítést követelve. Arra hivatkoztak, hogy a levont osztályzatuk miatt többé nem vehettek részt külföldi robotikai képzéseken, és elismert nyugati egyetemekre sem nyerhettek felvételt, így a szakmai fejlődésükön komoly csorba esett.

A bíróság most úgy döntött, hogy az iskolának fejenként 5000 euró kártérítést kell fizetnie a két diáknak az igazságtalanságért. Bár a döntés még nem jogerős, és az Axiopolis Gimnázium valószínűleg fellebbezni fog, az is nagyon valószínű, hogy nem ez a két diák lesz a díszvendég a következő iskolai nyílt napon. Sőt egyiken sem.

A kérdés már csak az, hogy annak idején mi miért nem gondoltunk erre…

Hirdetés