Az energiaügyi miniszter szerint jobban tesszük, ha kevesebb gázt és villanyt fogyasztunk

Állami támogatások ide vagy oda, az árak várhatóan nemigen csökkenek majd.

Hirdetés

Igaz ugyan, hogy az állam szubvenciókkal igyekszik könnyíteni azokon a terheken, amelyeket a növekvő energiaárak rónak a lakosságra, de azért a fogyasztók is visszafoghatják magukat egy kicsit – ezt üzeni Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A tárcavezető vasárnap este megveregette egy kicsit a saját és a kormány vállát, hogy február elsejétől nagyobb mennyiségű földgázt és villanyt használhatunk havonta úgy, hogy az állam beszáll a rezsiköltségbe, de azért a számlák nagysága az embereken is múlik.

Popescu felidézte, hogy elsejétől az áram esetében 300-ról 500 kilowattra emelték a havi mennyiséget, ami után kompenzáció jár, míg a földgáz esetében 200-ról 300 köbméterre.

Így aki nem haladja meg a megszabott áramfogyasztást, kilowattonként 0,68 lejt fizet, de aki meghaladja ezt a szintet, 1 lej helyett annak is csak 80 banit kell fizetnie.

Popescu azt is elmondta, hogy januárra még nem érvényes ez a kompenzáció, de

a februárra érvényes számlák már lényegesen alacsonyabbak lesznek.

A miniszter egyben jó tanácsokat is osztogatott: egyrészt azt mondja, aki elégedetlen az árakkal, könnyen és gyorsan, online ügyintézéssel szolgáltatót válthat, másrészt viszont

nem árt, ha a lakosság megszokja, hogy kevesebbet fogyaszt,

Hirdetés

hiszen így még alacsonyabbak lehetnek a számlák.

Amiben persze igaza van, de azért a többség vélhetően eddig sem ész nélkül égette a gázt, csupán elviselhető hőmérsékletűre szerette volna kifűteni a lakását.

A miniszteri figyelmeztetés viszont utalásként értelmezhető arra, hogy a kompenzációk a hideg időszak elmúltával megszűnnek, az energiaárak viszont egyáltalán nem biztos, hogy csökkennek, sőt.

Hirdetés