Az állami kompenzáció ellenére a benzinkutak jóindulatán múlik, hogy csökkentik-e az üzemanyagárakat, de a miniszter optimista

És attól sem tart, hogy a csökkenések nyomán beindul az üzemanyag-turizmus. Irigyeljük a derűlátását.

Hirdetés

A nehéz idők ellenére is töretlen derűlátásról tett tanúbizonyságot Virgil Popescu energiaügyi miniszter, aki szerint a benzinkutakat üzemeltető cégek jó fejek lesznek, és valóban csökkenteni fogják az áraikat annak nyomán, hogy a kormány literenként 50 banival kompenzálja az ukrajnai háború miatt elszállt árakat.

A helyzet ugyanis az, hogy hiába a kompenzáció,

a cégek megtehetnék azt is, hogy köszönettel zsebre teszik, és továbbra is szinten tartják az áraikat.

A gond ugyanis az, hogy nem kötelezhetőek rá.

Popescu azonban mélységesen bízik a cégekben: kedden este azt mondta, meggyőződése, hogy a benzinkutakat üzemeltető hálózatok csökkentik majd az áraikat annak nyomán, hogy hamarosan hatályba lép a kormányrendelet, amely a literenkénti 50 banis kompenzációról rendelkezik.

Ezt várhatóan a szerdai kormányülésen fogadják el.

Persze azért a miniszter annyiban realista, hogy nem feltételezi, hogy az összes cég csökkenti majd az árakat: szerinte 80-90 százalékuk csökkenti majd az árait.

Popescu számításai szerint ezzel Magyarország után Romániában lesznek a legalacsonyabbak az üzemanyagárak.

Emlékeztetett: Magyarországon árplafont vezetett be a kormány, ami viszont ellátási nehézségekhez vezetett.

Azt is elmondta, hogy Románia éves gázolaj-fogyasztása 6,2 millió tonna, míg benzinből 1,7 millió tonnát fogyasztunk.

Mivel azonban az országban csak évi 4 tonna gázolajat gyártanak, a különbséget importálni kell,

ezt pedig piaci áron kell megvásárolni.

Popescu attól sem tart, hogy az alacsonyabb árak miatt beindul a határ menti üzemanyagturizmus.

Hirdetés

Magyarországról eleve nincs értelme átjönni, hiszen ott olcsóbb marad az üzemanyag, míg a bulgáriai árak csak alig magasabbak, vagyis valószínűleg onnan sem kell rohamra számítani.

Arra a kérdésre, hogy kötelezhetőek-e a benzinkutak arra, hogy árat csökkentsenek a kompenzáció bevezetése után, a miniszter arról beszélt: nincs szó ilyesmiről, mivel a kötelező árplafon ellátási nehézségekhez vezethetne.

Arra vonatkozó optimizmusát, hogy a cégek önszántukból árat csökkentenek majd, azzal indokolta, hogy néhány napja mindenféle állami beavatkozás nélkül is 9,18 lejre csökkent a gázolaj ára 9,22-ről.

Az 50 banis kompenzáció egyébként úgy áll össze, hogy 25 banit az államkasszából állnak, 25 bani pedig a benzinkutakat működtető cégek leírható költsége lesz.

Popescu egyébként arról is beszélt, hogy jelenleg a tervezett ütemben halad a gáztározók feltöltése, a feltöltöttség jelenleg 41,3 százalékos. A helyzet jobb mint tavaly, jelenleg 200 millió köbméterrel több a rendelkezésre álló földgázmennyiség, mint egy éve.

Ez azt jelenti, hogy novemberre nem csupán elérik az EU által elvárt 80 százalékos feltöltöttséget,

hanem várhatóan már a 90-et is megközelítik.

Mindez nem jelenti azt, hogy a háború miatti esetleges orosz gázcsapelzárások nem érintenek: Popescu takarékoskodást javasol a lakosságnak az energiahordozókkal, és a kormány is tájékoztató kampányt indít majd a takarékoskodás népszerűsítésére.

A keddi nap során a fekete-tengeri gázkitermelés hivatalos beindítása alkalmából Nicolae Ciucă miniszterelnök is arról beszélt, hogy a többlettermelés nyomán sikerül felhalmozni a szükséges gáztartalékokat a téli fűtési időszakra.

 

Hirdetés