Arra panaszkodnak a bangladesi vendégmunkások, hogy rabszolgaként dolgoztatják őket Erdélyben

Nagyszebenbe érkeztek törvényes úton, de nem azt a munkát kapták, amit ígértek nekik.

Hirdetés

A romániai munkaerő Nyugatra vándorlása és a népességfogyás miatt egyre nagyobb a munkaerőhiány az országban, amit egy ideje ázsiai vendégmunkásokkal igyekeznek pótolni.

A vendégmunkásokat közvetítő cégek hozzák az országba az itteni cégek munkaerő-igénye-alapján, de mint kiderült nem minden esetben teljesítik az embereknek tett ígéreteket.

Most például egy Nagyszebenbe, egy építkezési céghez villanyszerelőnek kiközvetített bangladesi férfi panaszkodott arra, hogy

nem csupán nem azt a munkát végzi, amit ígértek neki, de jóformán rabszolgaként dolgoztatják

– az ígértnél kevesebb pénzért, és a szállásuk sem megfelelő.

Mint elmondta, havi 650 dolláros fizetést ígértek neki, ami jónak számít, emellett ingyenes szállást úgy, hogy egy lakásba három-négy személyt költöztetnek.

Az ígéretek szerint a munkaidő napi nyolc óra, a túlórákat pedig kifizetik.

A férfinek különböző illetékek, a repülőjegy, a vízum és közvetítői díjak fejében összesen mintegy 7000 eurónak megfelelő összeget kellett kifizetnie a munkaerő-közvetítő cégnek, amihez kölcsönöket vett fel.

Amikor azonban megérkezett Romániába 72 társával együtt, elkezdődött a kálvária.

A szállásuk is pocsék volt, az építkezési cég pedig, amelyhez eredetileg leszerződtek volna,

néhány nap után egyszerűen „eladta” őket más cégeknek.

Hirdetés

Ő egy olasz céghez került, ahol villanyszerelés helyett alantas munkákat kellett végeznie, autót mosattak vele vagy kerttakarításra kényszerítették.

Emellett vécétakarításra fogták őket – a cérna aztán akkor szakadt el, amikor kiderült, hogy a cég nem fizet a bangladesieknek, mivel állításuk szerint attól a cégtől kellene a fizetésüket kapniuk, amely Romániába hozta őket. Az olasz cég illetékesei kerek perec megmondták: jelenleg az ő „Rabszolgáiknak” számítanak, és mindent meg kell tenniük, amit követelnek tőlük.

Amikor pedig felvették a kapcsolatot az építkezési céggel, amely Romániába hozatta őket, az is kiderült, hogy valójában a szállásuk és az étkeztetésük sem ingyenes, azok ellenértékét levonják a bérükből.

Banglades romániai nagykövete, Daud Ali elmondta: ismeri az ilyen ügyeket, de nehéz fellépni a jelenség ellen, a munkások ugyanis félnek megnevezni a felelősöket, mivel attól tartanak, hogy bajuk esne.

A kimutatások szerint egyébként csak idén 7000 bangladesi vendégmunkás érkezett Romániába.

A munkaerőhiány miatt a bukaresti kormány idén 50 000-ről 100 000-re emelte a EU-n kívülről behozható vendégmunkások számát.

 

Hirdetés