Arcfelismerős azonosítással csökkentené a bürokráciát a kutatási miniszter az online hivatali ügyintézéseknél

Sebastian Burduja szerint ha a banki ügyleteknél elfogadják az emberek ezt a módszert, a hatósági ügyleteknél sem kellene ódzkodni tőle.

Hirdetés

Igencsak ambiciózus fejlesztéseket ígér Sebastian Burduja kutatásért, digitalizációért és innovációért felelős miniszter, amelyek célja az, hogy csökkentsék a bürokráciát és a hivatali ügyintézések időtartamát.

Ezek egyike az, hogy a többek között különféle adók, illetékek, okmányirodai díjak vagy bírságok kifizetését egy platformon egyesítő és megkönnyítő ghiseul.ro portálon megújítanák a bejelentkezési lehetőségeket.

A miniszter szerint arcfelismerés segítségével jelentkezhetnek majd be az emberek a fiókjukba.

A szakértők már dolgoznak az ügyön, és Burduja szerint jövő nyárra már üzembe is állhat az új azonosítási rendszer.

Persze tudja, hogy sokan ódzkodnak ettől, hiszen

a mindent megfigyelő Nagy Testvért idézi fel bennük.

Azonban szerinte ha az emberek például a banki ügyintézések vagy az okostelefonjuk használata esetében elfogadják, hogy a rendszer a mobiltelefonjuk vagy a számítógépük kameráján keresztül, az arcukat letapogatva, vagy ujjlenyomat-ellenőrzéssel bizonyosodik meg a személyazonosságukról, akkor az állami vagy önkormányzati ügyintézés során sem kell ódzkodniuk a módszertől.

Hirdetés

Emellett egy kormányzati felhőben egységesítenék a különféle állami hatóságok adatbázisait. Ez 2026-ra készülhet el, célja pedig az, hogy a hatóságok

ne küldjék egyik hivatalból a másikba az embereket mindenféle igazolásokért,

hanem az egységes adatbázisból hívják le az adatokat.

Ez azt is lehetővé teszi a polgárok számára, hogy ellenőrizzék, ki fért hozzá az adataikhoz – például a rendszer értesítést küld nekik arról, ha az adóhatóság valamiért ellenőrizte az adataikat.

Hirdetés