Adathalász internetes csalók próbálják átverni az egyik bank ügyfeleit

Ráadásul a szakemberek szerint ezúttal nagyobb a veszély a szokásosnál.

Hirdetés

Egy pillanatra sem lankadhat a banki ügyfelek ébersége: a kibervédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy újabb adathalász bűnözők próbálják átverni őket, és ezzel megszerezni a banki adataikat, valamint a pénzüket.

Ezúttal a Raiffeisen Bank ügyfelei kerültek célkeresztbe, akiket egy e-mailllel próbálnak behúzni a csőbe.

Az üzenet szövege szerint biztonsági okokból zárolni kellett az ügyfél számláját, de ha a címzett rákattint a megadott linkre, majd megadja az adatait, akkor minden rendben lesz.

Természetesen átverésről van szó, azonban ezúttal nagyobb a veszély, mivel egyrészt a használt színek és logó teljes mértékben megfelelnek a bank által használthoz, másrészt nyelvtanilag is helyesebb az átlagosnál az üzenet.

Ugyanakkor néhány szokatlan kifejezést használnak, az pedig már kimondottan komoly figyelmeztető jel, hogy azzal próbálják rákényszeríteni a célszemélyt a link aktiválására, hogy konkrétan

megfenyegetik: ha 24 órán belül nem kattint rá, akkor meghatározatlan ideig felfüggesztik a fiókot.

Az is gyanús, hogy a link nem a Raiffeisen honlapjára vezet, ám sokan nem is olvassák el a linket, mielőtt rákattintanának.

Hirdetés

Ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy senki se dőljön be, hiszen a bankok sohasem küldenek olyan e-mailt, amelyben arra kérnek, kattintsunk rá egy linkre.

Ha valakinek kételyei vannak egy banki üzenet kapcsán, inkább hívja fel a pénzintézetet, vagy lépjen be a fiókjába, de sohase kattintson rá az e-mailben kapott linkre.

Hirdetés