A vendéglátósok egyharmada is csődbe mehet, ha a kormány nem osztja ki a segélyt

Egynegyedük már így is csődbe ment, és a helyzet egyre rosszabb.

Hirdetés

A hotelek és éttermek munkáltatóinak szakmai szervezetét (HORA) vezető Daniel Mischie hátfőn azt mondta: ha a kormány nem iparkodik a vendéglátósok megsegítésére szánt pénzek kiosztásával, lassan nem lesznek vendéglátósok, akiket meg lehet menteni.

Az iparágban dolgozók mintegy negyede már így is csődbe ment a járvány miatt, de ha egy hónapon belül nem kapnak mentőcsomagot, akkor egyharmaduk is hasonló sorsra jut.

Mischie szerint más európai országokban már van példa a vendéglátósok megsegítésére szánt állami támogatások kiosztására, fel is vetették ezt a lehetőséget a fejesekkel folytatott tárgyalásaik során, Ludovic Orban miniszterelnök azonban lemondott, mielőtt dűlőre jutottak volna. Az új kormány a szállodák és éttermek megsegítését célzó 224-es sürgősségi kormányrendeletet végül elfogadta, december 31-én jelent meg a hivatalos közlönyben, ám szerdán elvileg módosítani fognak rajta.

A vendéglátósok egyik szakmai szervezetének vezetője az egész szakma nevében abban bízik, hogy nem húzzák már túl sokáig ezt a dolgot odafent, mert annak durva következményei lehetnek.

Hirdetés

Főleg, hogy a kormány még a válságkezelő intézkedéseivel is olyan döntéseket hoz, ami tovább ront a vendéglátósok helyzetén. Nemrég például az volt a hír, hogy a miniszterelnök, Florin Cîțu meglepődött, mennyi plusz juttatást kapnak a közalkalmazottak, és hogy ezen változtatni kell.

Első lépésként például nem osztják ki az idei üdülési jegyeket, Ludovic Orban PNL-elnök szerint ugyanis egész évben érvényesek a korábban kiosztott üdülési utalványok. Ezzel gyakorlatilag újabb 1,2 milliárd lejt húznak ki a haza vendéglátósok zsebéből, ezeket az utalványokat ugyanis csak belföldön lehet(ne) elkölteni.

Hirdetés