A tökéletes bűntény: gyakorlatilag csak a pénzt zsebelik be a csalók, a hamis oltásigazolást már el se küldik

A hamis okmányokkal seftelő szélhámosok a tényleges „munkával” már nem is fárasztják magukat.

Hirdetés

Mindannyian tudjuk, hogy a nagy fokú romániai oltásellenesség miatt ez az ország a hamis oltásigazolás-biznisz egyik fellegvára – sokan inkább hajlandóak jelentős összegeket fizetni egy hamis okmányért, ami miatt ráadásul büntetőjogi kockázatot is vállalnak, minthogy felvegyék az ingyenes oltást.

A román rendőrség most egy új csalási módszerre hívja fel a lakosság figyelmét. A csalók odáig pofátlanodtak, hogy gyakorlatilag a hamis iratot – a hitegetésekkel ellentétben – már el sem küldik a rászedett embereknek, egyszerűen csak kicsalják a pénzüket, majd faképnél hagyják őket.

Az ismeretlen tettesek különféle kommunikációs applikációkon olyan beszédes nevű csoportokat hoznak létre, amiből a hamis igazolásra pályázók azonnal megértik: ott a helyük. A jelentkezőkkel azután privátban, írásos üzenetekben kommunikálnak, természetesen álnéven. A látszat kedvéért felveszik potenciális vevők adatait, még egy fotót is mutatnak a kész dokumentumról, amelynek ellenében általában mintegy 100 eurónak megfelelő összeget kérnek elektronikus úton.

Miután a vevő fizetett, azonnal blokkolják a további üzeneteit, és természetesen hamis oltásigazolást sem küldenek neki.

Hirdetés

A rendőrség szerint a csalók ténykedését nagyban megkönnyítik az anonimitást biztosító kommunikációs platformok és online fizetési lehetőségek, ráadásul a károsultak ritkán kérik a rendőrség segítségét, hiszen ők maguk is törvényt szegnek azzal, hogy hamis okmányt akarnak vásárolni. Így tehát ez a járvány tökéletes bűnténye.

Amúgy az oltás és a vele járó EREDETI oltási igazolás teljesen ingyenes…

Hirdetés