A PSD elnöke is kiásta a nemzeti csatabárdot Csoma Botond felszólalása után

Erdély román föld, nincs itt semmi multikulti látnivaló.

Hirdetés

Nem csitul a botrány azután, hogy Csoma Botond, az RMDSZ parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt merte mondani a hétfői (nemzeti) ünnepi ülésen, hogy az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták 1918-ban, Erdély nem csak román, hanem magyar, szász és zsidó föld is. Az AUR teljes „hadosztálya” még azon melegében ordítozott egy sort, majd kivonult a teremből. Aztán jött Lucian Romașcanu művelődési miniszter Facebook-bejegyzése arról, hogy hahó, Erdély történelmileg a románoké, akkor is, ha ott magyarok, szászok és zsidók is éltek, élnek.

Több-mint-provokáció!

Csütörtök este aztán Marcel Ciolacu PSD-elnök is kifakadt. Azzal kezdte, hogy Csoma Botond parlamenti beszéde több, mint provokáció. (Vajon mi lehet, ha több?) Aztán sietett leszögezni: Erdély román föld! Ahol magyarok és zsidó is együttélnek. (Vajon kinek a szövegére emlékeztet az „együtt élő nemzetiségek” kifejezés? Segítünk: úgy kezdődött a neve a jó kommunistának, hogy Nicolae…)

Ezt követően Ciolacu úr egy mondat erejéig rátért az unalomig megszokott dumára: elfogadhatatlan, amit Csoma Botond mondott.

Utána pedig kimondta azt, amit talán esténként, párnái közt heverve el is hisz: nincs itt semmi magyarellenes attitűd. A román a világ legtoleránsabb népe!

Végül pedig jött a fenyegetés: Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szólítsa fel Csoma Botondot, kérjen elnézést, nyilvánosan, persze. És hahó, ennek a több-mint-provokációnak politikai következményei lesznek ám! Mert az nem lehet, hogy valaki (értsd, Csoma Botond) lenyom egy ilyen szöveget, aztán másnap úgy menjen tovább a paláver, mintha mi sem történt volna. Az ügyet meg fogják tárgyalni a koalícióban és nem biztos, hogy az RMDSZ jelenlétében.

Ja, Ciolacu úr azt is üzente, a PSD parlamenti frakciójának vezetője tartózkodni fog a Csoma Botonddal való közös munkától és kommunikációtól.

Dagadó: a Csoma-beszéd kapcsán hörögni kezdő román politikusok sora tovább bővül

A Szatmár megyei RMDSZ–PNL együttműködés végének bejelentésével nevét a nemzeti történelembe beíró Adrian Cozma parlamenti képviselő (és Szatmár megyei PNL-elnök), aki Orbán Viktor tusványosi beszéde során már előkapta a Monnyonle! felkiáltást (akkor Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettest és Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert vette célba, mert megtapsolták a magyar miniszterelnököt), kapta klaviatúráját és írt egy Facebook-dörgedelmet, amelyet azzal indít, hogy az RMDSZ vezetői nem írtak semmiféle jókívánságot Romániának és a románoknak a nemzeti ünnep alkalmából.

Hirdetés

Jó, ez így nem egészen igaz, mert például épp a hétfői botrány „kirobbantója”, Csoma Botond írt, igaz, nem épp olyat, amilyet elvártak volna tőle a világ legtoleránsabb népének huhh, de toleráns vezérei. (Mások is írtak, például Novák Eduárd sportminiszter és Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke.)

Pedig a román vezetők, na ők aztán minden március 15-én elárasztják a magyar közösséget jókívánságokkal. Mert ők ilyenek. A kíváncsiság kedvéért megnéztük Adrian Cozma képviselő úr idei március 15-i Facebook-tevékenységét, és ezt találtuk. (Nyilván, ez nem zárja ki, hogy ne dobált volna Cozma úr piros-fehér-zöld virágcsokrokat kollégáinak azon a napon, például privát üzenetben.)

De hiába ilyen jók a román vezetők, mert az RMDSZ nem tisztel semmit és senkit, ami és aki román. Ezért nincs mit keresniük a román kormányban. Pont.

Remek, éljen az együttélés!

Hirdetés