A pandémia második évében csökkent a súlyos balesetek száma, de az országos adatok még így is rémisztőek

Még mindig nem tudunk kikerülni az Európai Unió szégyenpadjából, már ami a közúti szerencsétlenségeket illeti.

Hirdetés

Az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR) valamiért szereti nagyon későn kihozni az előző évre szóló balesetstatisztikákat, de hát nem is csoda, hiszen azok a fránya adatok rendszerint csúnyán néznek ki, s Románia továbbra sem tud kikerülni az Európai Unió szégyenpadjából, már ami a súlyos közúti balesetek számát illeti.

Döntse el az olvasó, hogy a pandémia okozta korlátozások/lezárások, illetve a home office-ozás mennyire játszott közre a számok alakulásában, de tény, hogy a járvány második esztendeje biztatóbb adatokat hozott. Annak lehet örülni valamelyest, hogy a legfrissebb – 2021-re vonatkozó – kimutatás valamivel jobban mutat, mint az egy évvel korábbi:

  • a súlyos balesetek száma 21 százalékkal csökkent;
  • 1356 balesettel kevesebbet regisztráltak, mint egy évvel korábban,
  • és 1692 súlyos sérülttel kevesebb szerepel a nyilvántartásban.

Ez persze biztató, de még mindig van ahonnan lefaragni: 2021-ben

  • 4915 súlyos baleset történt,
  • 1779-en életüket vesztették – ha elosztjuk, napi 4 áldozat jön ki –,
  • 3790-en súlyosan megsérültek,
  • 2235-en pedig kisebb sérülésekkel úszták meg a szerencsétlenségeket.

A balesetek közel egyharmadában gyalogosok sérültek meg súlyosan (1594-en). Vannak dolgok, melyek viszont nem változnak: a közlekedési balesetek legfőbb oka továbbra is az eszement száguldozás az útviszonyokhoz képest, de a gyalogosok szabálytalankodása is számos szerencsétlenséghez vezetett. Beszédes az is, hogy a 2021-ben bekövetkezett súlyos balesetek 61 százalékában részben vagy teljesen a gépkocsivezető volt a hibás.

Hirdetés