A nap keleten kel, a tűz forró, a román koalíciós pártok pedig marakodnak

Ezúttal a PNL elnöke szólt be a PSD-s pénzügyminiszternek.

Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, hogy még látszólagos nyugalom sem lengi be a néhány héttel ezelőtt tető alá hozott bukaresti nagykoalíciót: a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a nemrég még a legfőbb ellenfelének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti súrlódások nem hogy csitulnának, de a legfelsőbb szinteken folytatódnak.

A legfrissebb apropót egy kis koalíciós rugdosódáshoz az adta, hogy a pénzügyminisztérium a hét végén nyilvánosságra hozta a 2022-2024-es pénzügyi stratégiát, amiben meglepő kitétel szerepel: az, hogy a PSD által még 2019-ben megszavazott 40 százalékos nyugdíjemelés kiemelt kockázatot jelent az ország pénzügyi stabilitása szempontjából.

Mindez persze evidencia, azonban mégiscsak

meglepő, lévén hogy a koalíciós egyezkedés nyomán a pénzügyminisztériumot a PSD kapta.

Adrian Câciu PSD-s pénzügyminiszter aztán sietett is elmagyarázni, hogy szó sincs róla, hogy a pártja meggondolta magát: csupán annyi történt, hogy az új stratégiába véletlenül szó szerint átmásolták a vonatkozó passzust a még a PNL-es Florin Cîțu vezette kormány által korábban elfogadott stratégiából.

A miniszter szerint csak „szerkesztési hiba” történt, amit már gyorsan ki is javítottak.

Mielőtt azonban örömujjongás törne ki, a miniszter azt is gyorsan hozzátette, hogy mindez azért nem jelenti azt, hogy a nyugdíjak tényleg 40 százalékkal nőnek.

A 40 százalékos emelésről szóló törvényt egyébként a Cîțu vezette kormány rendeletben halasztotta bizonytalan időpontra.

Hirdetés

Cîțu – aki az új koalíciós felállásban már nem kapott helyet a kormányban, ezért be kell érnie a szenátus és a PNL elnöki tisztségével – az ügy kapcsán most páros lábbal szállt bele a pénzügyminiszterbe és a koalíciós partnerbe.

Rövid és velős reakciójában úgy fogalmazott: nem szerkesztési hibáról van szó,

a kockázat mindaddig fennáll, amíg a nyugdíjemelésről szóló jogszabály hatályban van.

„Capisci?” – azaz Értitek? – zárta olasz nyelven velős, a koalíció legnagyobb pártjának címzett hozzászólását a koalíció második legnagyobb pártjának elnöke.

Ami érdekes időszakot vetít előre, már annak fényében, hogy a hivatalos nyilatkozatok szerint a két párt az RMDSZ társaságában legalább a 2024-es választásokig közösen akar kormányozni.

Hirdetés