A legjobb ellátást ígérték a hős orvosnak a belgák, de azért egy apró kritikát is eleresztettek Románia irányába

Nem vall túl nagy profizmusra, hogy a román fél nem küldte át időben Cătălin Denciu aktáit.

Hirdetés

Az egész országot megrázta a hős orvos, Cătălin Denciu története, aki az életét kockáztatva vetette magát a Piatra Neamț-i megyei kórház intenzív osztályán keletkezett tűzvész lángjai közé, hogy megmentse a magatehetetlen betegeket. A testének 40 százalékán égési sérüléseket szenvedett orvost vasárnap reggel a román hadsereg repülőgépével Brüsszel égési sérültekre szakosodott katonai kórházába szállították, ahol öt évvel ezelőtt a Colectiv tragédia egyes áldozatait is kezelték.

Az ottani orvosokat is megrendítette az eset,

azt nyilatkozták a román sajtónak, hogy bár Belgiumban is eléggé leterhelt az egészségügy a koronavírus-fertőzöttek miatt, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hős orvos a legjobb ellátást kaphassa. Azt azonban megjegyezték, hogy nem vall túl nagy professzionalizmusra, hogy a román fél nem küldte át időben a páciens aktáit. Az őt ellátó orvos elmondta: már megkapta a koronavírus-teszt eredményét, de arról nem árulhat el részleteket. Tény, hogy Denciu a lábán negyedfokú égési sérüléseket szenvedett, hosszas kezelések egész sora következik, amíg állapota jobbra fordul.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter korábban azt mondta, hogy Cătălin Denciu egyetemi kollégája volt, egy nagyon jó és elkötelezett orvosként és barátként tekint rá. A tárcavezetőt arról is megkérdezték, hogy felelősnek érzi-e magát a tűzvész miatt. Azt válaszolta:

mindannyian felelősek vagyunk, mert harminc évig elfogadtuk a román egészségügy állapotát.

Mint ismeretes, a tűzben tíz Covid-19-ben szenvedő beteg – hét férfi és három nő – vesztette életét, egyelőre azonban nem tudni, hogy az égési sérülések vagy füstmérgezés miatt. Az áldozatok 67 és 86 év közöttiek voltak.

A holttestek tárolására egy konténert állítottak fel, mivel a kórház hullaháza megtelt. Az elhunytak hozzátartozói arra panaszkodtak, hogy a tévéből kellett megtudniuk, hogy mi történt, ugyanakkor

a holttestek beazonosítása még folyamatban van.

Hirdetés

Az életben maradt hat pácienst az éjszaka folyamán a jászvásári mobilkórház intenzív osztályára helyezték át. Ők nem szenvedtek égési sérüléseket, de állapotuk a tűzvészt megelőzően sem volt biztató.

A kormány válságstábja elrendelte, hogy az ország valamennyi intenzív terápiás osztályán végezzenek szigorú ellenőrzéseket.

Hirdetés