A kisfiúkra és a 14 év feletti lányokra is kiterjesztik HPV elleni oltást

Emellett a koronavírus elleni oltáskampány mintájára egyszerűsítik a HPV elleni vakcinákra való regisztrációt is.

Hirdetés

A humán papillomavírust (HPV) leginkább a méhnyakrákkal hozzák összefüggésbe, pedig más, férfiakat is érintő daganatos betegségek okozója is lehet, ezért több európai országban is kiterjesztették már az oltáskampányt a kisfiúkra is. Ezekhez az országokhoz csatlakozik Románia, ahol mindeddig csak a 11 és 14 év közötti lányok kaphatták meg ingyenesen a vakcinát. Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint ezentúl a kisfiúk és a 14 év feletti lányok is jogosultak lesznek rá. A javaslatot a közeljövőben

terjesztik be a minisztérium szakbizottsága elé.

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter ígéretet tett arra is, hogy a Speciális Távközlési Szolgálathoz fordul annak érdekében, hogy a koronavírus elleni oltáskampány mintájára egyszerűsítsék a HPV elleni védőoltásokra való regisztrációt. A jelenlegi eljárás az, hogy a szülők írásban kérvényezik kislányuk számára a védőoltást, a kérvényt a családorvosok továbbítják a népegészségügyi hivatalokon keresztül az egészségügyi tárcához.

Romániában mindeddig nem sok siker övezte a HPV elleni védőoltás országos programját:

2008-ban akkora kudarc volt, hogy tíz évig meg sem fordult a hatóságok fejében, hogy újra kellene indítani az oltakozást. Akkor a tinédzserlányok 2%-a kapta meg az oltást, a fennmaradt, egyébként méregdrága vakcinákat kénytelenek voltak megsemmisíteni. A program tavaly indult újra, azóta 28 ezer kislányt immunizáltak. Az újabb 40 ezer vakcinát a múlt héten osztották ki a közegészségügyi igazgatóságoknak és a háziorvosoknak.

És miért fontos a HPV elleni védőoltás?

Románia egész Európában élen jár a méhnyakrákos megbetegedések okozta halálesetek gyakoriságában. Ez az egyik legveszélyesebb és legnagyobb kockázattal járó nőgyógyászati megbetegedés, melynek kialakulásáért a főként, de nem kizárólag nemi úton terjedő HPV fertőzés bizonyos csoportjai felelősek.

A vakcina a szexuális élet megkezdése előtt alakít ki védettséget a humán papillomavírussal szemben, hatása hosszú távon mutatkozik meg. A fiúk oltása nemcsak azért fontos, mert a HPV-fertőzés terjesztésében a férfiaknak jelentős szerepük van, hanem azért is, mert a vírus a szájüreg, a garat, a gége, a gáttájék és a férfi nemi szervek rosszindulatú daganatainak kiváltásában is közrejátszik.

Hirdetés