A kormányalakítás körüli szerencsétlenkedés miatt veszélybe kerülhet az egészségügyi dolgozók decemberi fizetése

Erre az ügyvivő egészségügyi miniszter hívta fel a figyelmet.

Hirdetés

Mivel már több mint egy hónapja nincs teljes jogkörökkel rendelkező kormánya az országnak, az RMDSZ-szel közös kormányzásra készülő liberálisok és szociáldemokraták pedig most éppen arról nem tudnak megállapodni, melyikük töltse be először a miniszterelnöki tisztséget, ha azt a pártok között rotációs alapon osztják el, a nagy állami rendszerek működése is veszélybe került.

Ilyen az egészségügy is, amelyben most fölmerült a veszély, hogy a dolgozók a kormányalakítás elakadása miatt nem kapják meg időben a decemberi fizetésüket.

Erről Cseke Attila ügyvivőm egészségügyi miniszter beszélt szerdán este.

Mint elmondta, a minisztérium kasszájában már nincs annyi pénz, amennyi a bérekre kellene.

A probléma 74 000 egészségügyi dolgozót érint,

köztük vannak a járvány ellen első vonalban küzdő sürgősségi osztályok dolgozói, orvosok, ápolók, a tisztiorvosi szolgálatok alkalmazottai, a mentősök és a rezidens orvosok is.

A miniszter szerint a pénzügyminisztérium ugyan rendelkezik a szükséges összeggel, a probléma azonban az, hogy költségvetés-kiegészítésről csak teljes jogkörű kormány dönthet, vagyis hiába van meg a pénz, ha azt ilyen formában nem lehet átutalni a bajba került minisztériumoknak.

Ennek nyomán

meg kell találni a törvényes utat arra, hogy az érintettek megkaphassák a pénzüket.

Hirdetés

Mint mondta, egyelőre nincs vészhelyzet, a megoldást november végéig kell megtalálni, és most több lehetséges módszert is vizsgálnak.

A legkézenfekvőbb módszer persze az lenne, ha addig végre megalakulna az új kormány, amely végrehajthatná a költségvetés-kiegészítést.

Vagyis az ügyvivő miniszter a probléma nyilvánosság elé terjesztésével próbál nyomást gyakorolni a két román pártra, hogy legyenek szívesek végre megállapodni, hogy végre megalakulhasson az új kabinet.

Amire nem csupán az egészségügynek lenne égető szüksége.

Hirdetés