A kormány költségcsökkentéseken rágódik, de egy állami intézmény prémiumot kér a férfi alkalmazottaknak…

… és hurrá, egy számjegyű lett a hazai infláció, csak épp szinte minden megdrágult, továbbá országszerte tiltakoznak a színházak és múzeumok a kultúra kivégzése ellen.

Hirdetés

Ciolacu: csökkentenünk kell az állami intézmények költségeit! Állami intézmény: oké, akkor növeljük!

Mindig eldöntjük: mától kezdve semmin sem fogunk csodálkozni. Aztán szembejön velünk egy hír, ami láttán mégis leesik az állunk.

Ugye, a PSD vezette kormány, Marcel Ciolacu úrral az élen már hetek óta meccsezik azon, hogy valamiképpen csökkentsék az állami intézmények költségeit (persze, a másik oldalon azt próbálják átvinni, hogy növeljék a bevételeket, de most épp nem erről van szó). Amely igyekezet, ha tetszik, népszerű a szavazópolgárok körében, hiszen hosszú ideje az az érzése a népnek, hogy az állami intézményekben ücsörgő tisztviselők lényegében érinthetetlenek. Hogy mi lesz a vége a meccsnek, még nem tudni.

Azt azonban tudni lehet, hogy az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE), vagyis egy állami intézmény alkalmazottai éppen most fordultak az intézmény vezetőségéhez, különböző jövedelemnövelő követelésekkel, naná.

A legszebb (de tényleg, ez bájos) követelés így hangzik: tessék 300 lejes prémiummal illetni az intézmény férfi alkalmazottait, mégpedig a Férfiak Napja alkalmából (feltehetően a november 19-i nemzetközi férfinapra gondoltak)!

A második: tessék prémiumot adni azoknak az alkalmazottaknak is, akik titkosított információkhoz férnek hozzá! Érthető elvileg, hiszen ez a munka nehezebb, stresszesebb, mint a nem titkosított információkhoz való hozzáféréssel járó.

És a harmadik: tessék megemelni a fizetésünket 15%-kal! Hát, ez is érthető elvileg, hiszen ki ne szeretné ha… csak éppen csodálkozunk.

Azon kevésbé, hogy az intézmény vezetősége kerek perec visszautasította a követeléseket.

Hurrá, egy számjegyű lett a hazai éves inflációs ráta! Csak épp szinte minden drágább lett, mint tavaly volt

Örömhírt közölt az Országos Statisztikai Intézet a pénteki szent napon: az éves inflációs ráta júliusban a 10 százalékos lélektani határ alá csusszant: 9,4%! A mutató júniusban 10,3%, májusban pedig 10,6% volt.

Igen ám, csak ha az elmúlt egy évet nézzük (2022 és 2023 júliusa között azaz), a legtöbb termék ára úgy megugrott, mintha darázs csípte volna meg. Tessék: a cukor ára 51,86%-kal, a krumplié 36,71%-kal, a tojásé 27,98%-kal, a vajé 24,76%-kal, a túróé 23,14%-kal nőtt, és a sort hosszan lehetne folytatni (akit érdekel, itt megnézheti). Éves szinten csak az étolaj ára csökkent, 13,84%-kal.

Hirdetés

Persze, az idei árcsökkentések után a konkrét piaci (polci) árak csökkentek ugyan – például a krumpli 9,51%-kal volt olcsóbb idén júliusban, mint júniusban, de hol van a csökkenés mértéke az éves növekedésétől? Lehet, hogy egy évet kell várnunk arra, hogy…

Na de mi a tanulság mindebből? Hát az, hogy ha az átlagember a pénztárcájába, bankszámlájára néz, sokkal gyorsabban apad az ott tárolt summa. Tehát a Ciolacu-kormánynak ugyancsak össze kell kapnia magát, ha a jövő évi választások előtti hajrában (amely már elkezdődött, ezért is tökölődnek annyit a megszorító intézkedések kapcsán) népszerűek akarnak maradni. Az is igaz, hogy ha őszinték akarunk lenni, a koalíciós partnerek pont olyan antipatikusak jelenleg, mint a PSD, ha nem még inkább.

Országszerte tiltakoznak a színházak és múzeumok a kormány kultúragyilkos elképzelései ellen

Megírtuk: abbeli igyekezetében, hogy az állami költségvetésből valami egyebet csináljon, mint ami eddig volt, vagyis egy mindent elnyelő fekete lyuk, a Ciolacu-kormány olyan intézkedéscsomagot tett az asztalra, amely egyebek között az ország kulturális intézményeinek jó részét kötél általi halálra ítélte.

Na és ez ellen tiltakoztak, tiltakoznak a kulturális intézmények: volt petíció, memorandumot nyújtott be a Román Színházi Szövetség (UNITER) és a Romániai Múzeumok Országos Hálózata (RNMR), és a pénteki napon a hazai színházak és múzeumok szerveztek néma tiltakozó akciót intézményeik előtt.

Tessék, itt az akció felvétele:

A magunk részéről csak szurkolni tudunk a kulturális intézményeknek. És a kormánynak is. Hogy megjöjjön az esze és ne bakanccsal meg buldózerrel intézkedjen. Mert ha belegondolunk: aki felköti a kultúrát, az bármilyen aljasságra képes.

Hirdetés