A csendőrség nem tapasztalt jogsértést az úzvölgyi fakeresztek körül, a Szahara pedig házhoz jött – szombati hírmix

A Hargita megyei csendőrség egyetlen bírságot sem osztott ki a múlt szombati úzvölgyi akció miatt.

Hirdetés

Csendőrség az úzvölgyi fakeresztes akcióról: nincs itt semmi látnivaló

Egyelőre büntetlenül maradt az úzvölgyi katonatemetőben múlt szombaton szervezett nacionalista randalírozás, amelynek során a Nemzet Útja (Calea Neamului) nevű szélsőséges szervezet által a helyszínre csődített résztvevők engedély nélkül állítottak fel fakereszteket az ott soha el nem temetett román hősök emlékére. A Krónika a Hargita megyei csendőrségtől kért tájékoztatást, hogy milyen szankciókkal sújtották a szervezőket, de kiderült, hogy semmilyenekkel. A csendőrség szerint az ő dolguk csak a rend és a biztonság fenntartása volt, ezt a feladatot pedig tökéletesen ellátták. Az hogy egy temetőben valakik illegálisan, mindenféle engedély nélkül elkezdenek lyukakat ásni a földbe, és azokba fakereszteket állítgatni, ezek szerint a hatályos törvények értelmében teljesen rendben van. A Hargita megyei rendőrség egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. A Nemzet Útjának egy héttel ezelőtti akciója azonban aligha marad büntetlenül, Csíkszentmárton önkormámyzata – hozzájuk tartozik közigazgatásilag a katonatemető – ugyanis büntetőfeljelentést tett az ügyben, de hasonló lépést tervez az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is, nemcsak a fakeresztes akció szervezői és résztvevői, de a rendvédelmi szervek tétlen vezetői ellen is.

Helikopterrel is keresik a férfit, aki négyszer lőtte le féltékenységből az ismerősét

Egy 49 éves Gorj megyei férfi komoly sérülésekkel került kórházba, miután a saját udvarán négyszer is meglőtte egy másik férfi. A rendőrséget az áldozat riasztotta még péntek este azzal, hogy a lábán és a hasán is lőtt sebeket kapott. A rendőrség most az áldozat 52 éves riválisát keresi, aki a gyanú szerint féltékenységből követte el a tettét, majd elmenekült a helyszínről, azóta sem tudni, hol bujkál. A gyanúsítottat nemcsak földi járőrök, de egy helikopteres egység is keresi. Az áldozatot időközben megműtötték, hogy eltávolítsák a lövedékeket, jelenleg stabil az állapota.

Szaharai hőhullámtól piheghetünk a következő időszakban

A hétvégén és még a jövő héten is irgalmatlan kánikulára lehet számítani, Európát ugyanis elérte egy Afrikából, a Szahara sivatag térségéből érkező hőhullám. A szakértők szerint a július közepén megszokott értékeknél akár 12 fokkal is melegebb lehet. A forróság jövő héttől özönvízszerű felhőszakadásokkal egészülhet ki, úgyhogy ne hagyja otthon az ernyőjét. Több európai országban kánikulariasztás van érvényben, Olaszországban például máris a legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el. Ott az ország déli részén, például Szicília és Szardínia szigetén 48 fok körüli hőmérsékletre számítanak rövidesen, de Romániában is lesznek helyek, ahol várhatóan a 40 fokot is megközelíti a hőmérséklet a következő napok során. A szakértők szerint különben a klímaváltozás miatt nálunk is egyre gyakoribbak lesznek nyáron az ilyen extrém hőmérsékleti viszonyok, amelyeket sajnos egyre gyakrabban kísérnek majd felhőszakadások, jégesők. Vigyázzanak magukra!

Hirdetés