Az olaf meló
béel
2019. szeptember 5. csütörtök, 13:37
Úgyis tudjuk, hogy tudja.

Talán senki sem lepődik meg azon, hogy az Európai Unió csalásellenes hivatala, amelyet kezdőbetűi alapján csak OLAF-ként szokás emlegetni, az elmúlt négy évben Romániában folytatta a legtöbb, szám szerint 66 olyan vizsgálatot, amely az EU pénzügyi érdekeit sértő ügyekben zajlott. Ezzel Románia áll a lista első helyén – a második Magyarország 52, a harmadik Bulgária 27 üggyel.

Az OLAF 2018-as évre vonatkozó jelentése többek között egy olyan esetet említ, amelyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA) és az olasz pénzügyőrséggel közösen egy áfacsalások révén összesen 30 millió eurós kárt okozó, elektronikai eszközöket forgalmazó bűnszervezetre csaptak le.

Az OLAF romániai „alvállalkozója”, a Csalásellenes Küzdelem Ügyosztálya (DLAF) 2018-ban összesen 557 ügyön dolgozott, ebből 268 még korábbi évekből származott, 289-ben pedig az év során indítottak nyomozást. Ezekből 259-et zártak le.

A lezárt ügyek közül 160 esetben állapították meg az EU pénzügyi érdekeit sértő csalás gyanúját, 92 esetben nem igazolódott be a gyanú, 7 esetben pedig a helyi ügyészség vette át az ügyet.

A DLAF által továbbított adatok alapján a korrupcióellenes ügyészség összesen 12 esetben emelt vádat.

Románia ezzel tartja a csöppet sem megtisztelő első helyet a legtöbb gyanús ügyben érintett EU-tagállamok között.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.