Fotó: Erdély László | Főtér.ro
határtalan vita
szabot
2019. június 26. szerda, 12:03
Hiába támadta meg Csíkszentmárton a telekkönyvezési kérvényt.

Se a mojnesti kataszteri hivatal, se Dormánfalva önkormányzata nem várta meg, hogy lezáruljon Bákó és Hargita megye határvitája, és az arra hivatott bizottság mondja ki, hova tartozik a lakatlanná vált Úzvölgye település: a Bákó megyei Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt. Erről levélben értesítette a kataszteri hivatal Csíkszentmárton önkormányzatát, ahogy két hónappal ezelőtt a telekkönyvezési szándékról is.

Akkor Csíkszentmárton megtámadta a kérvényt a törvényes határidőn belül, a telekkönyvezés mégis megtörtént, írja a Háromszék. Most magát a telekkönyvezést is megtámadja az önkormányzat, döntötte el az úzvölgyi haditemető ügyében Hargita Megye Tanácsa keretében létrehozott munkacsoport. 

A héten már a Hargita megyei prefektus is észbe kapott, hogy rendezni kellene a két megye közötti, évek óta húzódó határvitát, a kulturális minisztérium viszont titokban rábólintott, hogy művészi szempontból elfogadható a temetőben felállított emlékmű és az 50 betonkereszt.

A Hargita megyeiek ismét levelet küldenek azoknak az intézményeknek, amelyeket korábban is megkerestek az ügyben, ám választ nem kaptak. Ismét felszólítják a Bákó megyei prefektust, állítsa le a temetőt érintő intézkedéseket, mert így csak törvénytelenséget törvénytelenségre halmoznak, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az úzvölgyi temető helyzetének súlyosbodásáról tájékoztatják a honvédelmi minisztériumot, a Hősök Emlékének Országos Hivatalát, a fővárosi és a kolozsvári történelmi egyetemeket, és segítségüket kérik az ügy megoldásához.

Románia és Magyarország védelmi minisztériumának illetékesei ma tárgyalnak Bukarestben a katonatemetők és kifejezetten az úzvölgyi katonatemető helyzetéről. Kedden Benkő Erika, az RMDSZ képviselője vitte a törvénytelenül kisajátított katonatemető ügyét az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi Bizottsága elé.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31739
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.