Fotó: Erdély László | Főtér.ro
határtalan vita
szabot
2019. június 26. szerda, 12:03
Hiába támadta meg Csíkszentmárton a telekkönyvezési kérvényt.

Se a mojnesti kataszteri hivatal, se Dormánfalva önkormányzata nem várta meg, hogy lezáruljon Bákó és Hargita megye határvitája, és az arra hivatott bizottság mondja ki, hova tartozik a lakatlanná vált Úzvölgye település: a Bákó megyei Dormánfalva tulajdonaként telekkönyvezték az úzvölgyi temetőt. Erről levélben értesítette a kataszteri hivatal Csíkszentmárton önkormányzatát, ahogy két hónappal ezelőtt a telekkönyvezési szándékról is.

Akkor Csíkszentmárton megtámadta a kérvényt a törvényes határidőn belül, a telekkönyvezés mégis megtörtént, írja a Háromszék. Most magát a telekkönyvezést is megtámadja az önkormányzat, döntötte el az úzvölgyi haditemető ügyében Hargita Megye Tanácsa keretében létrehozott munkacsoport. 

A héten már a Hargita megyei prefektus is észbe kapott, hogy rendezni kellene a két megye közötti, évek óta húzódó határvitát, a kulturális minisztérium viszont titokban rábólintott, hogy művészi szempontból elfogadható a temetőben felállított emlékmű és az 50 betonkereszt.

A Hargita megyeiek ismét levelet küldenek azoknak az intézményeknek, amelyeket korábban is megkerestek az ügyben, ám választ nem kaptak. Ismét felszólítják a Bákó megyei prefektust, állítsa le a temetőt érintő intézkedéseket, mert így csak törvénytelenséget törvénytelenségre halmoznak, mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Az úzvölgyi temető helyzetének súlyosbodásáról tájékoztatják a honvédelmi minisztériumot, a Hősök Emlékének Országos Hivatalát, a fővárosi és a kolozsvári történelmi egyetemeket, és segítségüket kérik az ügy megoldásához.

Románia és Magyarország védelmi minisztériumának illetékesei ma tárgyalnak Bukarestben a katonatemetők és kifejezetten az úzvölgyi katonatemető helyzetéről. Kedden Benkő Erika, az RMDSZ képviselője vitte a törvénytelenül kisajátított katonatemető ügyét az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Esélyegyenlőségi Bizottsága elé.

 

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.