Illusztráció | Fotó: Mészáros Tímea
csigatempóban
MTímea
2019. június 25. kedd, 17:48
Beszámolóik alapján, aligha érezhették magukat az Orient Expresszen az utasok, miközben harminc órán át keringőztette őket a CFR Románia kies tájain.

Tegnap is megírtuk a CFR legújabb csúcsteljesítményét: az áradások miatt több mint harminc órán át tette meg egy vonat a Temesvár és a Mangalia közötti távot. Csak azért térünk ismét ki a témára, mert időközben megszólaltak az utasok,

egy-két abszurditással árnyalva a rekordhosszúságú utat, ugyanakkor néhány pontosítást is közölt a CFR szóvivője.

Egyrészt nem egy, hanem két interregionális vonat indult vasárnap a Fekete-tengerre, az egyik Aradról, a másik Temesvárról. A CFR úgy döntött, hogy a két vonatot Szörényvárnál (Drobeta Turnu Severin) összekapcsolják, mivel mindkettő rendelkezett hálókocsikkal, éjszaka volt, nem akarták az utasokat felkelteni az átszállás kedvéért. Az összekapcsolás mellett szólt az az érv is, hogy mindkét vonat kénytelen volt megtenni a több száz kilométeres kerülőt a sínek alatti átfolyások miatt.

Mindez érthető is, az viszont kevésbé, hogy

miért nem gondoskodtak a vonaton lévők megfelelő ellátásáról és kényelméről,

ha már ilyen rendkívüli helyzet elé állították őket. Az utasok visszajelzéseiből kiderült, hogy kaotikus módon jutottak el az információk az emberekhez, nem tudták pontosan az útvonalat, azt sem sikerült mindig kideríteni, hogy hol vesztegel többet a vonat, hogy szerezzenek be utánpótlást. Bár azt is mondták, hogy az egyik városban még arra is jutott idő, hogy pizzát rendeljenek. Kis híján verekedés tört ki amiatt, hogy nem kaptak bővebb felvilágosítást. Többen arra panaszkodtak, hogy egy szemhunyásnyit sem tudtak aludni a meleg miatt.  

A CFR öt főre mindössze egy üveg vizet biztosított és egy vaníliás kiflit, miközben gyerekek, sőt egészen kicsik is utaztak a horrorvonatnak nevezett szerelvényen.

Piskiről egy negyvenfős diáksereg szenvedte végig az utazást, akik egy tengerparti táborozásra igyekeztek (volna).

„Mintha körbe-körbe járnánk... Elveszítettük a türelmünket. Szégyellje magát a CFR! Már 800 kilométert kerültünk egy lezárt út miatt, mondják. Milyen segítséget nyújtanak? Öt főre kaptunk egy üveg vizet és egy kiflit. Vannak egészen kicsi gyerekek a vonaton, kisbabák. Nem hiszem, hogy ők vaníliás kiflit fognak enni. Arról nem is beszélve, hogy a vécék el vannak dugulva”, magyarázta az egyik utas.

Ha bárkinek is maradtak kételyei afelől, hogy a román vasúttársaság az ország egyik legkevésbé működő állami intézménye, ezek utána valószínűleg felhagy a kételkedéssel.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31729
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.