Illusztráció | Fotó: Mészáros Tímea
csigatempóban
MTímea
2019. június 25. kedd, 17:48
Beszámolóik alapján, aligha érezhették magukat az Orient Expresszen az utasok, miközben harminc órán át keringőztette őket a CFR Románia kies tájain.

Tegnap is megírtuk a CFR legújabb csúcsteljesítményét: az áradások miatt több mint harminc órán át tette meg egy vonat a Temesvár és a Mangalia közötti távot. Csak azért térünk ismét ki a témára, mert időközben megszólaltak az utasok,

egy-két abszurditással árnyalva a rekordhosszúságú utat, ugyanakkor néhány pontosítást is közölt a CFR szóvivője.

Egyrészt nem egy, hanem két interregionális vonat indult vasárnap a Fekete-tengerre, az egyik Aradról, a másik Temesvárról. A CFR úgy döntött, hogy a két vonatot Szörényvárnál (Drobeta Turnu Severin) összekapcsolják, mivel mindkettő rendelkezett hálókocsikkal, éjszaka volt, nem akarták az utasokat felkelteni az átszállás kedvéért. Az összekapcsolás mellett szólt az az érv is, hogy mindkét vonat kénytelen volt megtenni a több száz kilométeres kerülőt a sínek alatti átfolyások miatt.

Mindez érthető is, az viszont kevésbé, hogy

miért nem gondoskodtak a vonaton lévők megfelelő ellátásáról és kényelméről,

ha már ilyen rendkívüli helyzet elé állították őket. Az utasok visszajelzéseiből kiderült, hogy kaotikus módon jutottak el az információk az emberekhez, nem tudták pontosan az útvonalat, azt sem sikerült mindig kideríteni, hogy hol vesztegel többet a vonat, hogy szerezzenek be utánpótlást. Bár azt is mondták, hogy az egyik városban még arra is jutott idő, hogy pizzát rendeljenek. Kis híján verekedés tört ki amiatt, hogy nem kaptak bővebb felvilágosítást. Többen arra panaszkodtak, hogy egy szemhunyásnyit sem tudtak aludni a meleg miatt.  

A CFR öt főre mindössze egy üveg vizet biztosított és egy vaníliás kiflit, miközben gyerekek, sőt egészen kicsik is utaztak a horrorvonatnak nevezett szerelvényen.

Piskiről egy negyvenfős diáksereg szenvedte végig az utazást, akik egy tengerparti táborozásra igyekeztek (volna).

„Mintha körbe-körbe járnánk... Elveszítettük a türelmünket. Szégyellje magát a CFR! Már 800 kilométert kerültünk egy lezárt út miatt, mondják. Milyen segítséget nyújtanak? Öt főre kaptunk egy üveg vizet és egy kiflit. Vannak egészen kicsi gyerekek a vonaton, kisbabák. Nem hiszem, hogy ők vaníliás kiflit fognak enni. Arról nem is beszélve, hogy a vécék el vannak dugulva”, magyarázta az egyik utas.

Ha bárkinek is maradtak kételyei afelől, hogy a román vasúttársaság az ország egyik legkevésbé működő állami intézménye, ezek utána valószínűleg felhagy a kételkedéssel.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.