Mutatjuk, miért érdemes udvari bolondnak állni a hétvégi Várkert Fesztiválon!

Idén minden szempontból összébb húzza magát a Kolozsvárra költöztetett rendezvény, de több okunk is lesz rá, hogy negyedszerre is beleszeressünk. Hátha az időjárás is segít majd ebben.
Hirdetés

Lehet bátran morgolódni amiatt, hogy a hétvégén zajló negyedik Várkert Fesztivál idén (legalábbis) csak a nevében lesz az, ami – a gyalui kastély felújítási munkálatai miatt ezúttal a kolozsvári Bánffy-palota udvarán zajlik –, de nem nagyon érdemes: egyik kedvenc rendezvényünk programja idén is tartalmaz pár olyan ínyencséget, ami miatt érdemes lesz udvari bolondnak állni.

A Kolozsvári Magyar Napok kistesójaként emlegetett, családbarát fesztivál az új helyszín adottságai miatt persze picit összehúzza magát minden értelemben – itt kéne elsütni azt a bizonyos sok jó emberes mondást –, de épp ezért szerettük meg: mert kicsi, bájos és a magunkénak érezzük.

És rögtön a nyitónapon, pénteken érkezik az imádnivaló KFT zenekar, amelyet mifelénk sajnálatos módon a legtöbben az Afrika című dallal azonosítanak és semmi egyébbel (egyébként a legenda szerint kényszerből, gyakorlatilag lemezkiadói parancsra született). Pedig a teljesen egyedi, ironikus és sokszor abszurd, de legtöbbször fanyarul vicces lemezeik túlzás nélkül mérföldkövek az elmúlt 30-40 év magyar poptörténelmében, a hatásukról nem is beszélve. Íme egy kiváló példa:

 

A szombati programból is az est sztárfellépőjét ajánljuk mindenkinek: Little G Weevil úrról azt kell tudni, hogy nemzetközi népszerűségnek örvendő blues-zenész, aki a műfaj őshazájában, az Amerikai Egyesült Államokban is a legnagyobbak közé tartozik. Sőt, 2013-ban megnyerte a műfaj egyik legfontosabb nemzetközi versenyét (International Blues Challenge) szóló/duó kategóriában, de a legjobb gitárosnak járó díjat is elhozta. Hogy egy klasszikust idézzünk, „kell még valamit mondanom, Ildikó?

 

Hirdetés

És akkor a vasárnap a Szomorú vasárnapé! Seress Rezső-estre kell készülni Fesztbaum Bélával és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekarral, mert slágerparádé lesz a javából, és el fog hangzani az a bizonyos dal is, amely talán a legismertebb magyar szerzemény (legalább 100 nyelvre fordították le).

 

A Várkert Fesztivál persze nem csak a koncertekről szól, a részletes programot itt érdemes böngészni. És találkozunk az udvarban!

Hirdetés