Fesztiválkészültség
MTímea
2019. május 22. szerda, 15:46
Negyedjére szervezik meg idén Torockón a Double Rise Fesztivált, mi pedig negyedjére írunk ajánlót az összeállt végleges programból.

Az már első ránézésre feltűnt, hogy a szervezők tartják a szavukat, és ismét alakítottak a koncepción, így az ismert – és talán már kissé unalmassá vált – zenei felhozatalt igyekeztek kiegészíteni nemzetközi zenekarokkal, ugyanakkor nyitottak a magyar fiatalok körében is népszerű román fellépők irányába is. Már csak remélni tudjuk, hogy „Erdély első összművészeti fesztiválja” leszűrte az elmúlt három év tapasztalatait, és sikerül végre egy olyan helyszíni elrendezést kitalálni, melyben minden a helyén van, és nincsenek az önfeledt szórakozást zavaró tényezők.

Az idei Double Rise Fesztivál szlogenje: Gyere ki a zöldbe! A szervezők arra utalnak ezzel, hogy a bulizás mellett érdemes kiélvezni Torockó és a Székelykő természeti adottságait. A zöldebb gondolkodás megmutatkozik abban is, hogy jobban odafigyelnek a környezetvédelemre, például nem lesznek szívószálak, elsősorban dobozos sör lesz vásárolható a műanyag poharas helyett (amelynek dobozait szelektíven gyűjtik majd), ugyanakkor kukorica alapból készült, lebomló poharakkal is találkozhatunk majd a rendezvény több helyszínén.

Nagyszínpad helyett Double Stage

Nemzetközi, magyarországi valamint román előadók egyaránt fellépnek a Double Stage-re keresztelt Nagyszínpadon. A mi személyes kedvencünk, az izlandi GusGus, mely legutóbb 2017-ben, az Electric Castle Fesztivál-on járt Erdélyben. Érzelmes zenéjük több műfajt vegyít, leginkább az elektronikus zenéhez áll közel. A bosnyák Dubioza Kolektiv a Balkán pezsgését hozza el, ami szintén jól hangzik a fesztiválokon. Továbbá ezen a színpadon lép fel: a holland Dope DOD, James Marvel és Mc Mota, vagy az Asian Dub Foundation, valamint erb N dub is az Egyesült Királyságból. A Double Stage-en hallhatjuk Románia egyik legismertebb elektronikus formációját, a Golant, valamint a Roa-t.

Az itt fellépő magyar zenekarokat nem szükséges bemutatni: a Hiperkarma, a Bagossy Brothers Company, az Ivan and the Parazol, a 30Y, a Tankcsapda és a Kiscsillag egyaránt megfordultak már jó párszor Erdélyben, illetve Torockón. Közös koncerttel szerepel a programban a Bohemian Betyars és a Parno Graszt. A lemezlovasok közül is számos romániai DJ-vel találkozhatunk majd a Double Stage-en, mint például Mad Liquid, Dj Snow ft. Mc Agent, vagy Iced out Boy.

Kisszínpad helyett Rise Stage

Az egykori kisszínpadon a következő nevekkel találkozhatunk: Szabó Benedek és a Galaxisok, Kerekes Band és Baricz Gergő, Esti Kornél, Mangorise, Blahalouisiana, AWS, The Buddha Pests, Zagar, Run Over Dogs, Indeed és Fatal Error. A román zenekari világot a Roadkillsoda és a Rehab Nation képviseli.

Ha valakit kiemelnénk a sorból, az a Szabó Benedek és a Galaxisok lenne, mely ebben a műfajban az egyik legizgalmasabb zenekar jelenleg Magyarországon, enyhe Cseh Tamásos utánérzéssel. De ott van a Zságer Balázs nevével fémjelzett Zagar, mely olyan új albummal jött ki pár hete, hogy a pofánk leszakadt.

Planetárium Művészeti Udvar és Folkliget

Összművészeti fesztiválként a Double Rise idén is megpróbálja megszólítani azokat, akik egy fesztiválon is törekednek a kulturális élményekre. Ők a Kriza János Művelődési Házban magyar, illetve román nyelvű színházi előadásokat is megtekinthetnek. Színpadra lép többek között a román Reactor, a Navarra Dance Stúdió, a Szín-Kron csoport, valamint a marosvásárhelyi és kolozsvári színművészeti egyetem diákjai is. Lesz slam workshop  a NEST jóvoltából, irodalmi beszélgetés az EMIL szervezésében. A művészeti udvar mindemellett kiállítások, filmklub és kézműves sörök otthona is lesz.

A Hagyományok Házával közreműködésben megvalósuló FolkLigetben  a családosok, kisgyerekek és fiatalok csoportját szólítják meg. Amíg a déli óráktól kezdődően a gyermekeket kézműves foglalkozások, meseelőadások, tánc- és énektanítás köti le, addig ugyanezek a programok segítik a szülőket, hogy a szomszédos BorUdvarban a legkiválóbb magyar borokat kóstolhassák meg.

Délután a FolkLigetben adatközlők koncertjeivel hangolódhatnak az érdeklődők az estére, vagy éppen Berecz András kalauzolhatja őket a mese világában. A házigazdák idén is Kacsó Hanga Borbála, Berecz István és a Tokos Zenekar lesznek, akik segítenek az esti táncházra begyakorolni a leghasznosabb tánclépéseket vagy dalokat. Esténként a FolkLiget színpadán fellép Szalonna és Bandája, a Dűvő Zenekar, az Üver Zenekar, és az Etnorom is. Lesz Rendhagyó Prímástalálkozó és nem maradnak el az akár hajnalig tartó esti táncházak sem a Tokos zenekarral.

Az MVM Electri-City (egykori Hanglegelő) a budapesti CityMatiné jóvoltából biztosít napközbeni bulihelyszínt temérdek dj-vel. A népszerű délelőtti bulikat kiegészítik a késő esti lemezlovasok, mint például: Hunay, Soulshaker, Eye Scream, Beatjunkz és még sokan mások.

Bérletek május 31-ig kedvezményesen, 249 RON-ért beszerezhetőek a következő linken.

comments powered by Disqus
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?
Ezzel az aljas húzással állt elő Răzvan Cuc a bizalmatlansági indítvány napján – állítja a Tarom kirúgott igazgatója.
Pár mondat egy körülrajongott film kapcsán, amely nagyon nem az elnyomó rendszer ellen lázadó kisember-hősről szól. Csakhogy a csodavárókat a valóság egyáltalán nem érdekli.
Ismét bejelentkezett egy cég, mely megmentené Kolozsvárt a pokoli forgalomtól – ezúttal a magánszemélyek autói révén.
A törvény kezdeményezője megsértődött, de az RMDSZ sem örül, hiszen a tervezet alááshatja a román-magyar viszonyt.
Nem egy regényből idézünk. Nem is két dühös polgár vitázott imígyen. Egy képviselő meg egy művelődési miniszter szópárbaja ez. A tévében.
Amikor a székelyföldi román is elismeri, hogy a román kormány magasról tesz a Székelyföldre, ha pénzt kell osztani, a magyar kormány viszont odafigyel.
Mindkét alakulatnak érdekében állt, hogy a szenátus megvétózza a kétfordulós polgármester-választás visszaállítását.
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.