Annyit költ Románia a fegyverekre, mintha nem lenne holnap

Persze a nagyokhoz képest még van mit fejlődnie, de már így is óriási összegről van szó.
Hirdetés

Nem fukarkodik Románia a katonai kiadások terén: tavaly is óriási pénzeket költött Bukarest a hadsereg fejlesztésére.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) frissen nyilvánosságra hozott jelentése szerint Románia katonai kiadásai 2018-ban 18 százalékkal nőttek az előző évhez képest, és elérték a 4,6 milliárd dollárt, vagyis a bruttó hazai termék 1,9 százalékát. A 2009-es évvel összehasonlítva Románia védelmi kiadásai 112 százalékkal nőttek a SIPRI katonai kiadásokat tartalmazó adatbázisa ( Military Expenditure Database) szerint.

Azért világszinten ez még nagyon messze áll attól, hogy Románia nagyfiúnak számítson. A jelentés szerint ugyanis 2018-ban a világ országainak katonai kiadásai elérték az 1822 milliárd dollárt, ami a világ GDP-jének 2,1 százaléka. Ez annyit jelent, hogy a bivalyerős mezőnyben Románia csupán a 40. helyen áll ebben a kategóriában. Bár egy korábbi összehasonlítás szerint ütőképesség tekintetében azért előrébb.

Az első öt helyen az Egyesült Államok, Kína, Szaúd-Arábia, India és Franciaország áll, míg Oroszország visszaesett a hatodik helyre.

Hirdetés

Bukarest azért pedálozik ennyire, mert eminens tanulóként szeretné teljesíteni a Washington által egyre szigorúbban számon kért NATO-vállalást, hogy a tagállamok a bruttó hazai termékük legalább 2 százalékát költsék katonai kiadásokra. 

És lehetőleg amerikai fegyvereket vásároljanak.

Hirdetés