Az osztrák műemlékvédőknek is fáj Herkulesfürdő jelenlegi helyzete

Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Hirdetés

Ha már itthon egy csapat fiatal építészen kívül senki nem törődik a pusztulás szélére került Herkulesfürdővel, legalább az osztrák szakemberek figyelmét felkeltette az egykori monarchia egyik legszebb ékkövének számító üdülőváros sorsa. A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa (ICOMOS) osztrák tagszervezete ugyanis meghívta a Herculane Project képviselőit Bécsbe, hogy a Szapáry-fürdő megmentésének lehetőségeiről tárgyaljanak. A találkozóra a múlt hétvégén került sor, az ott elhangzottakról Oana Chirilă, a Herculane Project egyik képviselője számolt be a sajtónak.

A találkozón kiderült, az osztrák műemlékvédők keresik annak a lehetőségét, hogyan avatkozhatnának be a Szapáry-fürdő megmentésébe, mivel az épületet és az üdülővárost mind történelmileg, mind kulturálisan közel érzik magukhoz. A cél az lenne, hogy Herkulesfürdőt

felterjesszék az Európa legszebb fürdővárosait összessítő UNESCO-listára.

A Herculane Project nyári egyetemére már idén meghívást kaptak az osztrák szakemberek és építészhallgatók. Szeretnének egy olyan csapatot verbuválni, mely összefoghatna az üdülőváros építészeti örökségének megmentése érdekében. A kezdeményezők meggyőződése, hogy ehhez nagyban hozzájárulhat az, ha Herkulesfürdő a műemlékvédelem iskolapéldájává válna, vagyis az építészhallgatók okulására szolgálna a bánsági város helyzete. Ugyanakkor fontosnak tartják, hogy külföldön minél többet halljanak a szebb napokat is megélt településről.

A szándék tehát megvan, de valós eredményeket addig nehezen lehet elérni, ameddig az épületek jogi helyzete nem tisztázódik, tekintettel arra, hogy a beomlott tetőzetű Szapáry-fürdő megmentését konkrétan a tulajdonjogi viszálykodás hátráltatja.

Hirdetés